JMF v bílém

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce JMF v bílém

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #155166 Odpovědět

    Neználek
    Host

    Jak bylo letos málo kyselin, tak mi uteklo jedno bílé a kompletně odbouralo. 150 l. A to jsem do moštu i vinnou přidával.

    Jde o RŠ ve výběru. Alkoholické kvašení se zastavilo, ve sklepě byla zima, nahodil jsem tam akvarijní topítko (nejde nastavit pod 20°C). Přidal nové kvasinky, výživu. Síra tam byla jen co jsem dal na odkalení a jablečná v tom teple začala bourat.

    No, po zjištění už to bylo docela daleko, tak jsem ji nechal dojet. Je tam jablečné 0 a mléčné 1,1 g (laboratorně). Má to stále kotel cukru (na hubu tak 20 – 30g), ále totální jogurty. Síru už to potřebuje, ale dal jsem tam jen na 5-10mg volné ať ještě nechytnu myšinu nebo jinou mikrobiální neplechu.

    Má otázka zní, jakým způsobem z toho dostat ty laktátové tóny?

    Prosím příklady jen z úspěšné praxe. Knížky a jiné rozumy už jsem četl.

    #155167 Odpovědět

    babra2
    Host

    Vy se bojíte síry a pak se divíte.

    #155168 Odpovědět

    vinlok
    Host

    idealne by bolo keby bolo vino v drevenom sude kde prebieha prirodzena mikrooxidacia a laktatove tony by mohli zmiznut.chyba by bola to hned teraz vysoko zasirit lebo by to tam ostalo.az su zdrave kvasnice tak odporucam premiesavat na kvasniciach raz tyzdenne,udrziavat plnu nadobu a sledovat teplotu pivnice aby nebola nad 15-17C.az by vam to chytilo znovu alkoholove kvasenie tak by mohli tie laktatove tony spolu so vznikajucim co2 vyprchat.hlavne min. tyzdenne kostovat a flexibilne reagovat.

    #155171 Odpovědět

    onda
    Host

    Domnívám se ze zcela to z toho uz nedostanete, jak tu psal vinlok, ve dřevě by to mohlo trošku ustoupit, ale pokud jste to už zasířil tak tam určitě něco zůstane, na druhou stranu to nemusí byt vysloveně negativní například Chardonay se tak dela poměrně často. Také bych to nechal, otázka je kdy JMF skončila?? pokud je to čerstvě po, tak bych se nebál že tam zůstane všechno, obzvlášť když to znovu rozkvasí. Pokud to mate pořád na kvasnicích tak bych zkusil to pořádně promíchat.

    Chyba byla to nezasířit, neb bakterie jsou na siru citlivější než „umělé“ kvasinky takových 25 volné by to bývalo řešilo.

    #155172 Odpovědět

    xsucha02
    Host

    Me letos v CS rose zustal taky cukr, tak jsem to zahrival, pridal usl. kvasnice + vyzivu no a chytlo to taky jmf i s alk. kvasenim. Chtel jsem nejaky lehky zb. cukr udrzet, tak jsem to asi 3 stocil, kdyz jsem s tim byl spokojeny a dal do chladu, tam jsem to vzdy kdyz jsem sel do sklepa profukl, delal jsem to sice na 2x, protoze se rozbehla jmf trochu znovu, ale dopadlo to dobre, ted jsou tam lesni ovoce bez jogurtu, ve vine byla sice mala oxidace, ale o to se postarala sira, tu jsem tam dal az to nesmrdelo. Ted udrzuju na 40mg aby se nerozbehla znovu, tak uvidime. Nechejte to jeste vyvetrat, sira tam za tyden nebude, to vino bude hladne po sire, me z tech 40 spadlo snad za 14dni na 10-15?!

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
Odpověď na: JMF v bílém
Osobní informace: