Jak to je?Ledové a slámové

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Jak to je?Ledové a slámové

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
  • Autor
    Příspěvky
  • #151479 Odpovědět

    mexičan
    Host

    Víte někdo něco o ledovém víně? v tv říkají,že se sklízí při min. mínus 7 stupnů, když jsem hledal zákon, tak jsem opravdu našel minus 7 stupnu. Jenže jak to, že před nějakou dobou to bylo 6 stupnů? To jsem se spletl,nebo se něco změnilo? To stejné slámové víno, dřív se uvádělo, že musí být min. 3 měsíce se sušit. Před 2 roky dokonce našel nějakej reportér že se na etiketě prodávajícího vína píše,že bylo sušeno 2 měsíce a podivoval se nad podvodem. A dnes jsem našel jakože zákon, že pokud má více jak 32 cukernatost, tak stačí 2 měsíce…. Bud mě něco teklo, nebo fakt nevím…. jsem zmaten, jak to opravdu je? víte někdo

    #151486 Odpovědět

    lukash
    Host

    Nejlepší je se podívat do zákona č. 321/2004 Sb. o vinohradnictví a vinařství, samozřejmě ve znění pozdějších předpisů, kde se v § 19 odst. 10 uvádí:

    Jakostní víno s přívlastkem ledové víno je dovoleno vyrábět pouze z vinných hroznů, které byly sklizeny při teplotách minus 7 st.C a nižších a v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval cukernatost nejméně 27 stupňů normalizovaného

    moštoměru.

    a § 19 odst. 11 uvádí, že:

    Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z vinných hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců, a získaný mošt vykazoval cukernatost nejméně 27 stupňů normalizovaného moštoměru. Vykazuje-li však mošt již po 2 měsících cukernatost nejméně 32 stupňů normalizovaného moštoměru, může se provést lisování.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
Odpověď na: Jak to je?Ledové a slámové
Osobní informace: