jak se zbavit hořčiny

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce jak se zbavit hořčiny

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #151226 Odpovědět

    eeffinek
    Host

    Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli je nějaká šetřená metoda nebo přípravek, který by ve víně snížil hořčinu. díky za rady

    #151227 Odpovědět

    sojin
    Host

    Dobrý den,

    hořčinou máte na mysli asi větší obsah tříslovin, na snížení tříslovin ve víně se používá želatina, která se vyrábí jak v pevné, tak v tekuté formě, od toho se pak rozlišuje dávkování. Teplota vína by měla přesahovat 8 stupňů. Dávkuje se v rozmezí 5-20 g/hl v pevné formě, ale to si asi vyčtete na obale.Ještě jsem slyšel, že je lepší si vzít menší množství vína a zkusit menší dávku prvně v malém množství a poté pozorovat chuťové změny, podle poměru zředění, pak zjistíte, jakou dávku do vína dát. S tímto preparátem a zásahem do vína nemám zkušenosti, takže vám už moc neporadím.

    #151228 Odpovědět

    vinlok
    Host

    mne raz pomohol pripravok gerbinol.nechal som prekvasit biele hrozno na supkach a potom malo vino vela trieslovin.myslim ze funguje aj pri nizkej teplote vina.

    #151231 Odpovědět

    Keš
    Host

    Pro aspoň částečné snížení hladiny hořčin se podle mých několikaletých zkušeností dá velmi dobře využít čeření želatinou + TOSILem, a to tak, že jako prvá se do vína přidá želatina, promíchá se a pak se aspoň 2 až 3 hodiny počká, přičemž zreaguje část taninů se želatinou a vzniklé vysrážené částice želatina+TOSIL odejdou do sedimentu. Teprve pak se přidá druhá složka – odpovídajíci množství TOSILu nebo jiného druhu křemičitého gelu. Tím se víno dočeří. Byl jsem vždy spokojen.

    O této problematice se tu už bohatě diskutovalo, najděte si v diskusi heslo \“Pro amatéra\“ ze dne 4.11.2009. JJ.

    #151232 Odpovědět

    Keš
    Host

    Opravuji se, udělal jsem v textu chybu: Pro aspoň částečné snížení hladiny hořčin se podle mých několikaletých zkušeností dá velmi dobře využít čeření želatinou + TOSILem, a to tak, že jako prvá se do vína přidá želatina, promíchá se a pak se aspoň 2 až 3 hodiny počká, přičemž zreaguje část taninů se želatinou a vzniklé vysrážené částice želatina+TANINY odejdou do sedimentu. Teprve pak se přidá druhá složka – odpovídajíci množství TOSILu nebo jiného druhu křemičitého gelu. Tím se víno dočeří. Byl jsem vždy spokojen.

    O této problematice se tu už bohatě diskutovalo, najděte si v diskusi heslo \“Pro amatéra\“ ze dne 4.11.2009. JJ.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
Odpověď na: jak se zbavit hořčiny
Osobní informace: