Ahoj, kdysi sem to používal, návod jsem tenkrát našel na tomhle (ale starým dobrým) webu. Bavlněný trychtýř jsem zavěsil – používal jsem k tomu štafle :). V kýblu s filtrovaným vínem jsem rozmíchal křemelinu, objem vína samozřejmě o něco menší než objem trychtýře. Pod trychtýř jsem postavil prázdný kýbl a plný nalil do trychtýře. Víno začne protékat a křemelina se postupně naplaví na povrch trychtýře. Zpočátku to samozřejmě teče kalný, tak to pořád vracíš zpátky dokud to nemá jiskru. Potom pod trychtýř vrazíš demižon a jedeš „na čisto“.Důležitý je, aby hladina v trychtýři byla pořád stejná. No a pak už jen pomale přilíváš. Nevýhoda je v tom, že víno se hodně provzdušní a spadne volná síra, je potřeba po filtraci přeměřit a případně doplnit. Křemelinu bych použil hrubou, dávku si přesně nepamatuju ale odhadl bych to na cca 150g. Křemelina může být po filtraci ve víně cca 14 dní cítit.