Jablečno mléčné kvašení

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Jablečno mléčné kvašení

  • Toto téma obsahuje celkem 10 odpovědí. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel jakobtr a poslední změna proběhla 15.4.2019.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Autor
    Příspěvky
  • #152260 Odpovědět

    Besta
    Host

    Dobrý den,

    letos bych rád zkusil u červeného vína JMK. Prosím o jakékoliv informace ohledně technologického postupu a případné zkušenosti na co si dát hlavně pozor.

    Děkuji

    #152264 Odpovědět

    ins
    Host

    takže: nepřehánět to se sířením (stačí 10 – 15 mg/l) pH by mělo být ideálně 3,3 – 3,4, při vyšším je rychlá a nižším hůře proveditelná, teplota by měla být kolem 18 °C, můžete použít bakterie Oenoccocus oeni, nebo nechat MLF nastartovat samovolně, v žádném případě víno během MLF nesiřte, mohla by se zastavit a ve víně by mohly vzniknout nepříjemné tóny po jogurtu, kyšce atd. snad jsem Vám trošku poradil

    #152266 Odpovědět

    Besta
    Host

    Díky za radu,

    ještě dotaz, jak dlouho toto kvašení probíhá a kdy je vhodné víno stočit.

    #152270 Odpovědět

    ins
    Host

    záleží na teplotě a tom pH. Jde si to ověřit v laboratoři, jinak to asi 100 % nepoznáte, ikdyž víno během MLF jemně perlí.

    #152272 Odpovědět

    David56
    Host

    Zajímalo by mě jestli jsou to spíš dny nebo týdny kdy je ukončena JMF, jsem malovinař, tak nějaký zpsob jak to poznat být musí než laboratoř

    #152278 Odpovědět

    ins
    Host

    u některých vín jsou to dny u některých týdny.. záleží na obsahu kyselin atd..

    #152279 Odpovědět

    David56
    Host

    a to vydrží ty kvasnice týdny? nebo na kvasnicích nenacháváte? pokud to vypresuji, tak kvasnic je hodně

    #152281 Odpovědět

    ins
    Host

    z hrubých kvasničných kalů to stáhnu a nechám na jemných a promíchávám (cca. 1x za den až dva)

    #152286 Odpovědět

    MOLL
    Host

    říkal:

    Bez síry, rozkvasit zákvasem

    Nechat pokud možno všechny kvasnice

    Nesířit

    Teplota nad 12 °C, optimální je 18, ekonomické 16

    Přidat koupené bakterie, jinak to trvá dlouho (lze i víno z jiné várky, kde JMF dobře jede)

    Trvání JMF v týdnech. Ale do vánoc, v horším případě do ledna proběhne.

    Pak je nutno chránit víno před kyslíkem, ale nesířit, dokud nevyběhnou všechny smrádky! Jinak si je tam zavřete a nejde je vyhnat!

    Až je víno čisté, teprve zasířit (cca únor)

    #152288 Odpovědět

    ins
    Host

    tak pan Glos ví asi víc… ale tlumočil jsem názor více vinařů, nejen svůj…

    #206569 Odpovědět

    jakobtr
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, u růžového vína (momentálně má sklep cca 6°C) se mi objevilo, že víno začíná mít perlivý nádech , víno jsem již 3x stočil a hladina je klidná. Mám podezdření že se rozjelo jablečno-mléčné kvašení . Jak postupovat ? četl jsem o zahřátí vína a přidání určitých přísad. Nechci aby se mi víno nějak neznehodnotilo . Děkuji

Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
Odpověď na: Jablečno mléčné kvašení
Osobní informace: