Housenky

• Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 1. až 13. (celkem z 13)
  • Autor

hodja
    Host

Tak jsem o víkendu procházel vinohrad a našel jsem 3 housenky, a 4 larvy v zemi – lokalita Čejkovice. Merlot a Rulandské bílé mi napadly, ostatní nechali být.

#151865 Odpovědět

tomáš fuk
    Host

Zajímalo by mě, zda nacházíte housenky a sežrané očka na kultivovaných vinohradech, nebo kde je tráva, v okolí sady, nebo v okolí neobdělávané pozemky. Podle toho, co zatím sleduju, je největší výskyt v místech, kde je travní porost, neudržované vinice a sady. V místech aktivní údržby se vůbec nevyskytují nebo jen ojediněle.

#151867 Odpovědět

prase7
    Host

Mírná zima nic víc,požerek byl každý jaro,jen letos hodně.

#151870 Odpovědět

hodja
    Host

vinice mladá 5 let, udržovaná, přioraná na podzim a z jara odoraná. Soused nademnou má zatravnění. Oček je bohužel vyžraných dost. Na nepomohlo aní jarní postřik Sulkou…bohužel…tak holt jsem to musel sbírat ručně v podvečer.

#151873 Odpovědět

tomáš fuk
    Host

Jsem rád,že jsi napsal. Jen víc takových s vlastní zkušeností.Byl bych rád , kdyby se ozvalo víc vinohradníků.

Bohužel zatím je podle toho co sleduji největší výskyt u zatravněných vinic, u vinic, kde je poblíž nálet keřů a stromů a u vinic, kde se sype sláma, nebo piliny, nebo kde je málo obdělávaná plocha.

Pište víc své poznatky. Ne jenom to, že Vám sežrali housenky vinohrad. Je třeba, aby se zjistily důvody. Dělám rozbory na X hektarech a je třeba zjistit proč. Chlapy, není to přece jen o tom, že když se vyskytnou , tak čím to postříkat, ale i o tom, jak tomu předcházet. Pište své zkušenosti a názory. Situace se v poslední době rapidně zhoršila z dlouhodobého hlediska. Není to jenom tím, že byla mírná zima. Nebuďte naivní.

#151874 Odpovědět

tomáš fuk
    Host

Mám tři vinice , z toho tři v plné údržbě a kultivaci, kde není v okolí neobdělávaný pozemek. Třetí vinohrad je zatravněný, sousedi celkem bez kultivace, v okolí je mnoho neobdělávané půdy a dost náletu. Při prvním výskytu vyžraných oček a mladých výhonků jsme nasadili VAZTAK a bylo po problému.

#151878 Odpovědět

hodja
    Host

A ten Vaztak jsi aplikoval při jakém počasí, a časovém horizontu? Ony ty potvory jsou aktivní až v podvečer/věčer. Lezli jsme po čtyřech a tahaly z půdy ven kukly mezi 18:00-19:30. Pro jistotu jsme udělali ještě jarní okopávku.

#151879 Odpovědět

zanek
    Host

Pry dost pomaha posypat okolo kminku a spodek kminku nehasenym vapnem. Ale nezkousel jsem to, vim jen z doslechu.

Mam vinohrad (cca 500 hlav) kompletne zatravneny, vcetne prikmeneho pasu, 18 roku. Nikdy s housenkama vetsi problemy nebyly, letos na jednom miste je dost pozranych 5 keru Malveriny.

Vaztak je svinstvo, jeden postrik spolehlive vybije drave roztoce.

#151880 Odpovědět

Karel
    Host

Kromě 60 cm podřádku mám zatravněno 100 % vinohradu. Požer bez postřiku – 0%. Pod vinohradem náletový bez a šípky. Žádná chemie – postřiky pouze to co má Biocont na biovinice.

Včera jsem ve vinohradě potkal pěkně vyžranou ropuchu. Sbírá asi za mě…..

#151882 Odpovědět

tomáš fuk
    Host

Vaztak jsem aplikoval postřikovačem kolem devatenácté hodiny, asi před čtrnácti dny a od té doby mám pokoj. Ale bral jsem to tak aby postřik zasáhl celou rostlinu.

Žanek píše o vápnění, s tím nemám zkušenost, ale jistým způsobem by mohlo pomoci dusíkaté vápno, které se používá jako hnojivo, ale také kdesikaci půdy, přičemž ničí larvy, drátovce, ponravy a klíčící semena trav.Samozřejmě také likviduje původce houbových chorob a pomáhá k rozkladu organických zbytků.

#151883 Odpovědět

vinlok
    Host

kazdy skodca ma svojho prirodzeneho nepriatela.ak nie je pritomny tak sa skodca rozsiri.rozmyslajte i tymto smerom.

#151885 Odpovědět

zanek
    Host

Ucinek vapneni nehasenym vapnem (CaO) na housenky me byl vysvetlen tak, ze nehasene vapno, kterym musi housenky prolezt, jim polepta pokozku (CaO s vlhkosti vytvari hydroxid vapenaty).

Dusikate vapno je taky silne alkalicke a navic uvolnuje toxicky meziprodukt rozpadu kyanamid. Ten muze poskozovat i rostliny. Proto se doporucuje pred setim. Jak je to u permanentnich kultur nevim, do vinohradu bych to neriskoval.

#151902 Odpovědět

no-problema
    Host

okres UH, vinice celkově zatravněná, stáří asi 25 let, nálet žádný, sousední plocha zemědělská (nyní hořčice)napadena celkem dost, místy katastrofa 🙁

postřik Sulka -(hlavně „hlavy“ kmínků)

Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 1. až 13. (celkem z 13)
Odpověď na: Housenky
Osobní informace: