Dobry den, jsem mlady,zacinajici vinař. Budu ted vysazovat vinohrad a prosim vas o radu ohledne hnojeni kdy co jak a kam. Moje predstava je vyvrtat diru cca 60-70cm nasypat superfosfat cca kelimek, a 20cm hliny zasypat a pak usadit sazenici. Dekuji za nazory a rady.
dával ako zásobné hnojenie drevný popol, ale nie ku koreňu – hlbšie do rigolu a na jeseň. Sadil som potom na jar, koreň som pri sadení obsypal ľahšou zmesou zem+kompost+perlit. Mám ťažkú pôdu, ale vinohrad ma zatiaľ chváli.
Příprava půdy před výsadbou je velmi důležitá…když by jsi takto vysypal kelímek umělého hnojiva ke kořenům tak by jsi rostliny spálil…přečti si tento článek:
možná ti to přijde ze začátku jako moc složité ale není to pravda…pamatuj si, že čím lepší si připravíš půdu před výsadbou, tím víc se ti odmění vinohrad dobrou a kvalitní sklizní…
Jak píšou ostatní. Dobře připravit. Nic nevrtat. Rychlejší je rýčem a přeházet věčí kruh. Pokud sadíš 50sazenic. tak to jde pěkně za víkend nasadit. I ten granulovaný koňský hnúj plus trochu dolomitického mletého vápence na spodek jamky.
A teď nasadit další rok sklizet. Tak jak jsem to měl já.
Ja chtěk dát jak doporučují 40t/ha. Tak 4t na 10áru. Jen dopravu maj až od 5t. Tak jsem to posychroval. 10km doprava 600kč rozmetání 300kč a 500kč/za tunu. A krasně rozmetene. Vrstva po celém poli 4cm. Za ty peníze lepčí jak umělé hnojivo.
Jen teď přihnojuju Npk s niším obsahem dusiku a vyším drasla. 7-12-25
Autor
Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 1. až 12. (celkem z 12)