Hniloba ve víně

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Hniloba ve víně

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (celkem z 10)
  • Autor
    Příspěvky
  • #152530 Odpovědět

    JouPeka
    Host

    Dobrý den, byl jsem koštovat burčák a zdá se mi že v něm cítím hnilobu. Hrozny byly hodně hnilé. Mošt jsem odklalil a chtěl jsem se zeptat jestli by to šlo teď nějak odstranit (ta pachuť hniloby). Přemýšlel jsem jestli by pomohlo znovu odkalit, ale víno bych chtěl nechat prokvasit do konce. Je to možné nebo je to nesmysl? Rád bych si nechal poradit proto by mě zajímaly vaše názory. Děkuji za opověď.

    #152531 Odpovědět

    valtičákjakpoleno
    Host

    nepomože…nechat dokvasit a pak přečeřit uhlím. Popřípadě to uhlí nadávkovat přímo do kvasu, jinak z tama tu hnilobu nedostanete, to je ale už základ při pohnilé surovině, dat to uhlí před odkalením…

    #152532 Odpovědět

    MOLL
    Host

    je nejsilnější z čiřidel a bere vše , i to dobré. Při slabé chybě může pomoci i něco slabšího … Je třeba vyzkoušet.

    V každém případě, čím dřív se přidá, tím líp.

    #152533 Odpovědět

    valtičákjakpoleno
    Host

    Dobrý den, mám na Vás jednu otázečku, kolik vína jste v životě vy sám osobně vyrobil? Na všechno máte odpověď, ale zajímalo by mě, kolik z toho je z praxe a kolik jen vyčteného…

    Co slabšího máte na mysli?

    #152534 Odpovědět

    richard67
    Host

    Rekl bych, ze predchozi prispevek je trochu mimo misu – podle me jedno, kolik vina v zivote vyrobil, ma docela prehlad a jeho odpovedi jsou podle me O.K.

    #152536 Odpovědět

    valtičákjakpoleno
    Host

    Neberte to ve zlém, ani já jsem to tak nemyslel, jen jsem se ptal co jiného by na pachuť po hnilobě MOLL použil a při té příležitosti jsem se zajímal o to, zda je spíše praktik a má vše vyzkoušené osobně a nebo čistě teoretik. Myslím, že jsem se nezeptal ani nezdvořile ani nijak jinak špatně.

    #152538 Odpovědět

    MOLL
    Host

    Jsem hlavně teoretik. V mých podmínkách mi nic jiného nezbývá. Ale není důvod aby to bylo na závadu. Myslím, že je tu málo lidí, kteří něco vymysleli sami, taky jste všechno od někoho slyšeli, nebo přečetli. Jo a ani vinařskou školu nemám.

    Ale nebál jsem se zeptat a pak si přečíst něco i v cizím jazyce a řeknu vám, už za hranicemi maj na lecos jiný názor. Netvrdím, že vždycky lepší.

    Taky jsem se nebál zasadit na zkoušku pár cizích odrůd.

    Vína jsem během času udělal pár set litrů, tisícovku to zatím nedá.

    Čiřidel je pořád jen pár, na hnilobu kromě uhlí zbývá jen bentonit a želatina, následně na ni případně tosil.Ale taky jsem jsem schválně psal, že je třeba zkoušet. Dr Balík nám předváděl, jak v koštovačkách ozkoušet co nejvíc kombinací a různých koncentrací a potom ohodnotit, která dopadla nejlíp a podle té spočítat dávku. Bez toho je celé čiření jen hurá akce ve stylu „dám toho co nejvíc, čím víc, tím líp!“

    Ale tohle pravidlo u čiření neplatí. Čiřidlo do vína nedáváme jen kvůli jiskře, ale i kvůli chuti! I když čiřidlo do vína přidáváme, čiřidlo z vína vždy odebere. A na to co sebrat má, a co nemá, má svůj vlastní názor a ten může být od toho vašeho hodně odlišný. Tak hodně štěstí a skvělá vína.

    Zase je to román. Mě ani není divný, že jste napruzený, když to máte po mě číst.Tak raději příště napište aspoň kousek sám. Od toho přeci fórum je.

    #152560 Odpovědět

    JouPeka
    Host

    Asi máte na mysli živočišné že? Pro jistotu se ptám, protože jeden vinař mi řekl, že klidně i normální dřevěné, což se mi zdá hodně divné. Podle mého to chytne nějakou pachuť.

    #152562 Odpovědět

    MOLL
    Host

    práškové. Živočišné z lékárny je v tabletě, asi je možné je rozpustit. Ale kdo má podmínky, klidně si může to své vyrobit. Ale mít milíř za sklepem asi není to pravé …

    #152564 Odpovědět

    dsvlobodice
    Host

    každá pořádá Whisky se cedí přes dřevěné uhlí proč asi ? žeby kvuli pachuti po uhlí ? 🙂

    A jinak pro MOLL. Jsem rád že je tady někdo kdo sice nedělá hektolitry ale má na vše rozumnou odpověď. Musíme si vážit takových jako je on, v dnešní době velké konkurence vám moc lidí nechce prozradit vaše know how.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (celkem z 10)
Odpověď na: Hniloba ve víně
Osobní informace: