Fortifikované znamená „opevněné“ – ve smyslu posílené, zodolněné – tenkrát mysleli nemoci vína, protože s přídavkem alkoholu se nekazilo. Způsobů jak je vyrobit je tisíce a odvíjí se od toho čeho chcete dosáhnout. Připoměl bych, že mezi fortifikované patří i shery a vermuty. Ale nejspíše chcete vyrobit něco portského typu (to vlastně není víno, ale zastavený burčák – a může být i růžové a bílé).
Takže:
– alkohol by měl být co nejsilnější (aby se víno co nejméně ředilo obsaženou vodou) – 80% (ale dobrého výsledku na doma jde dosáhnout i s 50%)
– vhodné chuti – to vždy neznamená, že se dá pít jen tak samotný
– množství je vhodné spočítat a připravit dopředu tak, aby výsledný alkohol byl v rozmezí 16-22% – opět podle typu
– způsobů přidání je mnoho – od jednorázového přidání v okamžiku kdy je burčák na vrcholu (dost ostrý výsledný produkt) po přidávání malé dávky během cca 14 dní (a ještě míchané půl na půl s vínem aby se předešlo šoku) každý den, dokonce s omezením přídavku při dokvášení (umožní kvasinkám se přispůsobit, zpracovat meziprodukty a spojit obojí) (hladný výsledný produkt)