Druhé vření

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Druhé vření

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 25)
  • Autor
    Příspěvky
  • #154363 Odpovědět

    ewing97
    Host

    Dobrý den,

    chtěl jsem se zeptat, jestli se dá spravit víno po druhém vření. Poté, co jsem zjistil že se víno v padesátce pohlo, jsem ho přefitroval a poté dosířil. Víno je ale velmi kyselé. Má chuť jak „jablečný ocet“. Nevíte náhodou co s tím?

    Díky za rady a postřehy

    #154364 Odpovědět

    stary zanek
    Host

    Co to znamena „druhe vreni“?

    Jestli to má chut jak jablecny ocet, tak to bude ocet. S tim se neda nic delat, jenom pouzit jako ocet.

    #154367 Odpovědět

    ewing97
    Host

    No nevěděl jsem jak to přesně nazvat. Víno mělo zbytkový cukr a jak bývaly horka tak se bohužel vyhřál i sklep a víno se znovu rozjelo. Jestli je JMF nebo neco jíného nevím. Stalo se mě to poprvé.

    #154368 Odpovědět

    stary zanek
    Host

    Je mozne, ze se po ohrati JMF rozbehla. Kolik bylo siry? Divoke bakterie JMF nemaji rady vic jak 20 mg/l.

    JMF vino senzoricky zmeni, ale porad je to vino. Snizi se primarni aroma, muzou se objevit vune a chute po jogurtu.V zadnem pripade po JMF neni ve vine citit ocet.

    #154369 Odpovědět

    mali-vinari
    Host

    Jak jste již vzpomněl, víno mělo zbytkový cukr, určitě málo síry, takže se ve víně rozjelo znovu kvašení a dokvasil zbytkový cukr a jelikož byl nedostatek síry, tak víno i zoxidovalo. S tímto vínem už moc parády asi nenadělete! Vypálit,ale i tam bude cítit ocet,ox…

    #154375 Odpovědět

    ewing97
    Host

    Tak jsem to včera znovu koštoval a viděl bych to spíš na ten ocet než jogurtové tóny.

    #154376 Odpovědět

    Sten_1a
    Host

    Dobrý den, jak zde již kolegové píší s tímto vínem už moc parády nenaděláte, ale zkuste toto víno míchat na zdravých kalech určitě vám to pomůže. Uvidíte že to bude 100 a 1 jak se říká.

    #154377 Odpovědět

    ewing97
    Host

    Dobrý den, jak to myslíte na zdravých kalech? Myslíte usazené kaly z moštu, nebo až kvasnice, které zůstanou po vření?

    #154379 Odpovědět

    Sten_1a
    Host

    Samozrejme ze kvasnice

    #154380 Odpovědět

    ewing97
    Host

    OK dík. A eště dotaz na postup, jen je přidat do vína a nechat ležet, nebo je potřeba to míchat? A jak dlouho?

    Díky za odpověď

    #154381 Odpovědět

    Sten_1a
    Host

    Dat do vina a potom michat, frekvence michani zalezi na vas.Toto delat tak dlouho dokud bude treba,takze az vam prijde ze je vino uchazejici tak ho ztocte.

    #154384 Odpovědět

    vinarzjihu
    Host

    Tak pokud je to citit jako ocet, tak je to tak jak pise zanek. Muzete to tak za staleho michani vylet do kanalu, samotne uz to dobre nebude nikdy. Jedina moznost je to postupne rozpoustet v jinem vine, ale stoji za to si pokazit a zatekavkovat cely sklep? Neda se to ani vypalit, vysledek bude taky na prd. Kyselost se po JMF nezvetsuje, je vzdycky mensi, kyselina se odbourava. Takze pokud je to kyselejsi jsou to tekavky. Reseni neni, hlavne pozor na hadicku, kostyr… z tohoto vina ho nestrkejte do jineho, nebo si to roztahate i jinam. Jo a michani i na zdravych kvasnicich vam v tomto pripade taky nepomuze, na tekavky jsou vinari zatim kratci… Pokud se to neda pit, tak to vylejte a poucte se z chyby, chce to sirit, ale rozumne a mit plne nadoby.

    #154385 Odpovědět

    dlouhej
    Host

    Na vylití je vždycky času dost,mícháním na kvasnicich určitě nic nezkazíš,jenom pozor na hygienu,jak je napsané výše,pokud je tam problém,aby sis to nezanesl do ostatních nádob.

    Zkus dát ochutnat i někomu jinému,jestli bude mít stjný dojem.

    #154388 Odpovědět

    vinarzjihu
    Host

    Pokud to jsou těkavky, tak vám míchání na kalech nepomože. Ba naopak… těkavky pro vznik potřebují kyslík…a co se stane když to budete míchat? Budete to okysličovat, takže se vám namnoží ještě víc.

    V podstatě jsou možnosti dvě…opatrně těkavé víno přidávat do zdravého, ale pokud toto hned nezkonzumujete hrozí, že se těkavky namnoží i tam. Takže kazit mladé a zdravé? A druhý způsob je kvašení přes čtyři, těkavým vínem „dolihujete“ mošt, v podstatě ho tam dáte cca třetinu a dvě třetiny moštu, pak rozjedete kvašení, kvasinky by měly část těkavek odbourat. Zkušenosti s tím nemám a zase… kazit si mladý pěkný mošt?

    Raději bych oželel pár litrů špatného vína a vylél ho do kanálu, než kazit nové a poučil se z chyb a udělal vše proto, aby se to už neopakovalo.

    #154390 Odpovědět

    ewing97
    Host

    Jak tu čtu tak náprava asi není. Ale pokud je lepší to vylét, tak mě napadlo (třeba blbě) zkusit to kvašení přes čtyři, ale z drůhákem. To by se dalo?

    Tam už by mě to netrápilo pokud by se to mělo všechno vylét

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 25)
Odpověď na: Druhé vření
Osobní informace: