degustacie

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 16. až 28. (celkem z 28)
  • Autor
    Příspěvky
  • #155095 Odpovědět

    pt
    Host

    Pánové, tady brečíte, ale vemte si Salón vín.

    Tam aby normální víno člověk hledal pomalu s lupou……..

    #155096 Odpovědět

    Veltlin
    Host

    Keď ako člen degustačnej komisie dostanete na stôl vo vôni aj v chuti nabúchané víno, pokiaľ nemá žiadnu vadu, podľa stobodového systému OIV mu musíte dať zlatú. Ten systém praje technologickým vínam a vínam všelijako vylepšovaným. Keď si z takého vína potom dáte na verejnej ochutnávke pol deci, zhnusí sa vám. Omnoho pitnejšie sú potom často vína, ktoré mali striebornú či bronzovú medailu.

    #155097 Odpovědět

    vinarzjihu
    Host

    To máte taky pravdu, a dokonce je to veřejné tajemství, že Krška jako velitel národního vinařského centra a salonu vín stojí za tím, že raději víc cukru ve vzorkách, protože pak více vína prodá a má aj ze salonu větší vývar…lidem se to víc líbí.

    Existují tady tlaky na to, aby hlavní kategorií na výstavách byla suchá vína, ale opravdu suchá, teda do 4g. Bohužel jsou potlačeny názorem, že raději cukru víc a základní kategorii až do 12g, pak se není čemu divit, že vína deklarovaná jako 11,8g mají třeba 14g.

    K čemu je, že suché može mět 9g cukru, pokud má 7promil kyseliny a polosuché až 18g cukru.

    potom jsou lidi domotaní jak šlauch a chtějí to jejich suché, co jim chutná s 8-9 gramama cukru.

    Pokud se nezačne od velkých výstav a nezačne se opravdu propagovat ze všech stran suché do 4g, tak budeme v začarovaném kruhu v zajetí cukru, konec konců…ať je víno jakékoliv, jak je sladké je dobručké…že.

    Suchému vínu zdar…tlamolepom zmar…

    #155098 Odpovědět

    MOLL
    Host

    dva příspěvky, které nepokrytě straní vínu suchému a zavrhují sladké. Chlapi – jsme na severním okraji hranice pěstování révy – suchého u nás bude prostě vždy víc! Není třeba je nijak zvlášť protěžovat, naopak je vidět, že dobré sladké je tu vzácné, lid je žádá a kupuje i za cenu doslazování.

    Chápu, že vinař, který má doma vína dost, sám ho pije ve podle chuti v množství minimálně postačujícím jeho potřebám, nebude z doslazeného nadšen. To je normální profesionální deformace. Hledám ve svém oboru špičku, slabší průměr pro mne není dost dobrý. Ale jak mluvíte? Co by pak měli říkat zaměstnaci cukrovarů a cukráren? A nebo naopak octáren!?

    #155099 Odpovědět

    tonikk
    Host

    Me spis trapi, ze se pri bodovani na degustacich hodnoti vune, ktera absolutne neodpovida odrude. To jsou same banany, ananas, tropicke ovoce, žužu a diky vuni pak vyhravaji. Pak to vidi i ti starsi strecove na vystavach a pak tam cpou ty kvasinky taky, kde jsou pak ty klasicke odrudove vina?

    Na degustacich řešíme běžně: to je sladke, to je kysele, ale ja třeba prihlizim vzdy k rocniku, k přívlastku a odrude. Letos je hromada VzH, tak nejaky ten zbytek mi tam nevadi, ale musi tam byt aspon dostatek kyselin, coz letos ve vetsine neni. Loni u nas zas bylo hodne kyselin, tak trochu zbytkoveho to vino trochu uhladilo, suche bylo jak britva. Ale zas na druhou stranu jsem ho vcera zkousel a uz je silne pitelne 🙂 , jenze kdo ceka na vino rok, nez ho nekam da. Co jsem videl, tak vetsina v listopadu uz 2. stocene a uz chystali filtry

    #155100 Odpovědět

    malovinar2
    Host

    mnoho tu bylo řečeno s čím ze srdce souhlasím… byl sem před nedávnem na koště v Kurdějově, kolem 800 vzorků hlavně od všech dědin kolem Hustopeč ale aj veliká sekce třeba vín zahraničních. Prostředí a atmosféra fantastická, akorát moc lidí ale to zas určitě dělalo radost organizátorům. Co chcu říct, košt byl NEBODOVANÝ a mně to vubec nevadilo protože si stejně myslím že tyhlety naše amatérský hodnocení sou tak subjektivní a často i neodborný že snad ani nemá cenu je dělat. Soutěžení ve vinaření není jak běh na sto metrů ale zas na druhou stranu chápu že i člověk vinař tak nejak touží se poměřovat a chce vědět „jak dopadl“ a „kolikátej byl“. V Kurdějově sem si v klidu prošel odrůdy co sám dělám jeden vzorek po druhým, pak PIWI a zahraniční a srovnával a koštoval sem si nezatíženej honěním se po „špičkách“. Přišlo mně to mnohem lepší než hledat body v katalogu a kroutit hlavou proč a kerej kokot to který víno zhodil/vyzdvihl. Nedovedu si ale představit že by se tenhle typ přehlídek nějak rozšířil…

    #155102 Odpovědět

    MOLL
    Host

    více, hlavně malé, mají výhodu i v tom, že jsou organizačně méně náročné, ale ty bodované mají (kromě jiného) důležitou vlastnost – vychovávají degustátory.

    #155104 Odpovědět

    Venouš
    Host

    Pokud někdo dokáže ze špatného a z oxidovaného vína a navíc ještě z těkavkou udělat šampióna koštu tak to je pro mne pan vinař.Je pravda že na koštech se rozbory nedělají a může tam někdo uvést sladkost jaká při sběru nebyla,ale je přece na nás degustátorech aby jsme rozhodli které víno je lepší,jestli to suché nebo sladké a nebo jestli to které voní a nebo to které nevoní.Pokud někdo používá kvasinky,není to nic co by do vína němělo patřit.Pokud chcete víno bez vůně tak pijte radši vodu.Samozřejmně,že by ta vůně měla odpovídat odrůdě.U Chardonay ale i u jiných vín můžete zjistit aroma jižního ovoce což není přece závada.Kdo z nás má ten patent na to jak má správně víno vypadat?Sto vinařů sto chutí a rovněž sto vín od stovky vinařů bude každé jiné.Pánové seberte se a začněte chodit na degustace,ať můžete i Vy ovlivnit bodování a určování Těch šampiónů.

    #155105 Odpovědět

    grower
    Host

    Konečně rozumný názor !!!! Plně souhlasím !!!!!

    #155106 Odpovědět

    gerikon
    Host

    Přesně tak Venouš. Nikdo na to patent nemá na ty odrůdy, jsou tu stréci co dělávali vína když dozrávali 15 cukernatosti každý rok, vína byla suchá a tvrdá – odrůdová, nyní při zralosti běžně 22-25 cukernatosti se objevují tony po tropickém ovoci ať tam dáte kvasinky nebo ne. Každý bere v potaz jak to bylo dřív, ale nyní prostě chutnají vína se zbytkovými cukry a aromatem různých přezrálých ovocí, že nikdo nepřihlíží ke změně klima a jiným zralostem – tedy prostě ročníkům je věc druhá. Sám chodím hodnotit, ale dívám se na víno jak sladší tak suché stejně a hodnotím obě nezávazně na sobě – nikoliv podle mých chutí a takto by to měli dělat všichni a ne se unášet sklony ať už dob minulých nebo u mladších doby současné…

    #155107 Odpovědět

    vinarzeslovacka
    Host

    mám také jako vinař raději a prošel jsem si i obdobím, kdy jsem víno se zbytkem absolutně odsuzoval, nicméně postupným vývojem jsem přešel od suchého extrémismu k tolerančnímu realismu.

    Pokud je v pozdním sběru, nebo výběru harmonický a nepřečnívající zbytek, není důvod to pranýřovat, zvlášť, pokud si to víno samo řeklo, teď se zarazím a už nekvasím a už se mi to stalo víckrát. Z pohledu zákazníka je fajn mít ve sklepě jak suchá vína, tak s mírným zbytkem a fakt nemůžu říct, že by se ta suchá prodávala hůř, ale to je asi na tom, jaká sorta lidí chodí. No a o nějakém doslazování a dovoňávání(harmonizaci) hotového vína se vůbec odmítám bavit, když jdu ve vinařské prodejně kolem lahviček s označením různých odrůd, tak se mě chce blejt….kupující těchto přípravků by měli být před obchodem vystaveni na tabuli cti…

    #155110 Odpovědět

    Pardál
    Host

    ze začátku mě tato diskuze docela pobavila, ale čím níž, tím rozumnější názor, tak jen přidám malou zkušenost… Myslím si, že kdo dělá víno jen pro sebe, ať si ho udělá tak jak ho má rád, ale kdo si trochu pomáhá prodejem, měl by mít ve sklepě trochu širší škálu, než jen suché, nebo sladké a mě se docela často stává, že přijde návštěva, už mezi dveřma tvrdí, že pijou ,,jen“ suché a po koštování odchází domů s nejsladším vínem ze sklepa:-)

    #155112 Odpovědět

    stary zanek
    Host

    Jasne, nekdo ma rad suche, vetsina konzumentu radsi trochu cukru. Tak to je a kdo prodava ve velkem tak se tomu prizpusobi. Treba se casem zmeni moda a bude to jinak.

    To co se ze zacatku kritizovalo, je to, ze nekteri vinari jsou ochotni vino upravovat treba i umelymi sladidly a aromaty. Zatim to tady nikdo nahlas nerekl, ale v podstate to poskozuje vinare, kteri delaji vino bez umelotin, treba zastavenim kvaseni, kdyz uz chteji aby ten cukr zustal. Podle me by doslazene a doaromatizovane vino melo byt takto oznaceno. Ale to by asi malokdo kupoval a tak to takovy vinar neprizna.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 13 příspěvků - 16. až 28. (celkem z 28)
Odpověď na: degustacie
Osobní informace: