Cukernatost muškátu

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Cukernatost muškátu

  • Toto téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel moll a poslední změna proběhla 23.8.2018.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #196675 Odpovědět

    Petr
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Sklidil jsem muškát a cukernatost byla jen 13°NM i když jsou hrozny žluté a sladké. Měřil jsem to ihned v kádi, vylisuji a přeměřím. Problém je že z cca 5 hlav co mám velkém vedení jsem sklidil asi 90 kg hroznů. Já vím probírka, redukce apod. ale 2x po sobě to zmrzlo tak jsem čekal a čekal pak nebyl čas a poté již mi bylo líto stříhat velké střapce. Otázka je, kdybych to tam ještě nechal je vůbec reálné, aby se to na takovém vedení a v takovém množství dostalo na nějaké rozumné hodnoty? Cukr se tvoří v bobuli, tak snad kolik toho je na keři by teoreticky nemělo vadit.
    Není na ten muškát tedy ještě brzy? Ale už to žraly vosy a má přijít studenší počasí tak jsem to dal raději pryč.
    Vloni sklizeno 6.9. (přemrzlé) cca 45 kg cukernatost 18 °NM.

    #196676 Odpovědět

    Vetling
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Cukr zavisi aj od toho jak moc je vinohrad odlistneny. A samozrejme zavisi od toho kolko kg hrozna je na hlave. Osobne si myslim ze uz by to moc cukru nenabralo. 18 kg hrozna na jednej hlave je opravdu extrem, sem zvedavy jak vam kvuli temu zarodi na buduci rok.
    Ja sem obiral mjuskat 18.8.2018 a cukernatos mal 19

    #196721 Odpovědět

    veltlin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Cukor sa tvorí v listoch fotosyntézou. 13 až 17 listov nad posledným strapcom transportuje cukor do strapcov. Spodné listy postupne odumierajú.

    #196737 Odpovědět

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nevím kde se bere ta pověra, že se cukr tvoří v hroznu. Dyť vás ve škole fotosyntézu učili!!! Je to dokonce tak, že v listech vzniká fotosyntézou glukóza, ta se měmí na sacharózu, protože ta se lépe transportuje, tu nažene do hroznů, kde z ní zase udělá glukózu. (V podstatě přenáší molekuly cukru po dvou) Zapamatujete si to?
    Samozřejmě, že záleží na ploše, kterou ty keře zabírají. Je rozdíl, když má keř k dispozici 1 m rozteče ve vinohradu, nebo 10 m stěny u baráku. Nějaký stupeň by to jistě udělalo, ale udělal jste dobře, že jste sklidil. Teď bude mít keř ještě 2 měsíce na to, aby se připravil na zimu a to zvládne. Ne aby jste nechal martiňáky! Mohl by komplet zmrznout!
    Dá se udělat slušné víno i málo cukernatého hrozna, zákon povoluje 11°NM, takže máte i rezervu. Zbytečně necukřete (u vás max 5 kg /100l), ve větším množství to je poznat a už to nepomůže, ale uškodí. Víno stejně na archív nebude a ještě lépe, když se vypije jako burčák.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
Odpověď na: Cukernatost muškátu
Osobní informace: