čiření vs čirost

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce čiření vs čirost

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #154548 Odpovědět

    jarmul
    Host

    Dobrý den, chci se zeptat jak má vypadat víno po bentonitu? Když je to k čiření, má být tedy čiré? Stává se mi, že je pořád lehce kalné, ale bentonit již sedimentoval spolu s bílkovinami. Dělám něco špatně?

    #154551 Odpovědět

    MOLL
    Host

    nevíte, co je čiření.

    Počkat ještě pár dní, poradit se s někým, kdo to ví.

    #154569 Odpovědět

    babra2
    Host

    Tohle se asi nedá nastudovat, jak vytrvale radí Moll. Čiření občas potrápí i zkušeného vinaře a nezbyde mu, než vzít několik vzorků a zkoušet různé kombinace čiřidel. Nikdo není jasnovidec, aby poznal okem, co způsobuje konkrétní zákal. Já bych třeba hádal, že to budou nějaké koloidní částice opačného náboje, než mají bílkoviny, které se nemají s čím srazit, jelikož bílkoviny byly prečiřeny bentonitem. Zkusil bych tedy do vzorku přidat šetrné bílkovinné čiřidlo, třeba hausenpaste.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (celkem z 3)
Odpověď na: čiření vs čirost
Osobní informace: