Chorvát

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 30)
  • Autor
    Příspěvky
  • #153410 Odpovědět

    MOLL
    Host

    nečetěte sa! Já mám vždy něco v záloze.

    Vyhláška EU zakazuje nazývat víno z Noahu odrúdovým. Jak tomu říkáte vy, je jedno.

    #153411 Odpovědět

    pinogrigio
    Host

    Dobrá, já s vama slovíčkařit nechcu. Myslel jsem víno pouze z Noahu bez přídavku vody či jiného vína.

    Stačí vám to? Co na to říká EU je mě u zádele.

    #153413 Odpovědět

    malovinar2
    Host

    říkali tomu slovák, na flaši bylo napsaný izabela,ale měli v tom dost hokej anebo možná já měli sme popitý bylo to na domácím minikoště ze sousedama po zabijačce. dobrý víno, hutný a chuťově velmi výrazný (po jahodách), neobvyklá vůňa. jeden stréček se na toho slováka u nás specializuje. na koštech to vidím vzácně, ale najde se taky. jinak jak se hádáte tak mě připomínáte nekerý seniory od nás ze spolku 😀

    #153415 Odpovědět

    Venouš
    Host

    Děláme Charvoš už taky pěknou řádku let a před náma ho dělal i náš otec a děda,takže se v rodině pije vice než přes půl století.Zkoušeli jsme jej dělat bez vody,když dosáhnul pozdního sběru,ale musím souhlasit s Mollem-byl strašně agresivní.Nebylo to prostě ono.Pil jsem však i Chorvát,který byl dělaný na způsob ledového vína bez vody,zamražením a to byla pecka.Našli jsme si za ta léta způsob,jak udělat dobrý Chorvát,tak,aby byl hutný s extraktem a aby chutnal i nám.Dobré víno se totiž pozná tak,že když se ho napijete máte chuť na další pohárek.Je spousta vinařů,kteří Chorvátem opovrhují a zas naopak,jsou i tacoví co si na něm pochutnají.Kdysi jsme jej chtěli vyklučit-dobře že se tak nestalo.Děláváme ročně 150 litrů.Důležité je že pokud přijdou problematické roky a z ostatních odrůd neseberete nic,na Chorvát je vždycky spolehnutí.Kromě postřiků na hnilobu jej neošetřujeme.Zajímalo by mne,jak to dělá pinogrigio-na kolik ho sladí a pak jak jej lisoval před 20 rokama,když bobule utíkají z lisu ven.Nechci se tady tedy hádat o tom jestli dělat Charvoš s vodou nebo bez vody,ale získat spíš cenné rady.

    #153416 Odpovědět

    pinogrigio
    Host

    Před dvaceti lety jsem ho dělal stejně jako loni. Lis mám klasický klínkozápadkový, takže žádná pneumatika nebo hydrolis, prostě klasika. Branky mám jen s minimálníma fukama, vždycky po sběru ho pomelu a nechám nějakou dobu odležet, někdy přes noc…jak je čas, pak lisuju, ale velice pomalu, nemám zájem sbírat mláto všude okolo. Takže výroba je jako před lety. Vím že výlisnost je slabší, ale tak to prostě je.

    V normálních letech nemám problém, že nám Noah dozraje na 20-22°, ovšem zkušenosti s aromatikou vína mám lepší při cukernatosti nižší, cca kolem 19° a to většinou není problém ani ve špatném roce. Co je nad 20°už nedoslazuju.

    Jedna ze zajímavých zkušeností je ta, že pokud máte branky s velkýma fukama, vyložte je textílií a do takto vystlaného lisu nalejte rmut, pak se líp lisuje a rmut neleze ani nad kruhy ani nestřílí ven.

    #153417 Odpovědět

    stary zanek
    Host

    A můžete se s náma podělit o postup, kterým víno z Noahu děláte? (cit. „Našli jsme si za ta léta způsob,jak udělat dobrý Chorvát,tak,aby byl hutný s extraktem a aby chutnal i nám.“)

    Děkuji

    #153418 Odpovědět

    Venouš
    Host

    Každý kdo dělá Chorvát,má problémy právě s vylisováním.Pinogrigio popsal svůj způsob lisování,my jej děláme tak žej nejdříve zbavíme třapin,což by mnělo být samozřejmé,ale dříve nebyly mlýnkoodstopkovávače a toto je dost podstatná věc,není tam potom drsné tříslo.Zbavit chorvátu třapin není problém ani když nemáte mlýnkoodstopkovávač,stačí jej v bedýnce prohrábnout a bobule odpadávají samy.Po pomletí jej zalijeme vodou.Asi budete zvědaví kolik vody.Posbíráme 150 kilo hroznů a děláme 150 litrů.Necháme den odležet,vylisujeme a dosladíme na 24.Při lisování postupujeme pomalu a dáváme do lisu místo textílie plastovou okení sítku proti mouchám,tak aby jsme mněli co největší výlisnost a co nejmenší odpad.Pro pinogrigia to bude asi dost vody,ale právě toto množství se nám osvědčilo.Pak jej odkalujeme a zakvášíme aromatickými kvasinkami,které bych nechtěl jmenovat,to si už musí každý vyzkoušet sám,které zvolit.Možná namítnete,že Chorvát nepotřebuje kvasinky,ale toto je ten způsob,který se nám osvědčil.Odstopkování,odkalení voda,doslazení na 24 a kvasinky-to je vše.Rád bych ochutnal Chorvát i od pinogrigia,možná bych zmněnil postup.

    #153425 Odpovědět

    stary zanek
    Host

    U nas na Slovensku to vetsina lidi dela podobne, taky asi tretina vody, ale neodstopkovava se, doslazuje se min a kvaseni je spontanni. Vysledkem je prijemne stolni vino, velmi pitelne. Vy si s tim vic hrajete a vysledek bude asi lepsi. Diky za sdileni zkusenosti. My Noah nepestujem, ale mam takovy pocit, ze letos koupim metrak a zkusim to taky.

    #153426 Odpovědět

    MOLL
    Host

    se mi doneslo od starších kluků, „Když sa vína napiješ, mosíš si aj grgnůť. …“ A po Noahu může být grgnutí dost nepříjemné. A to i po jediné sklence. Máte někdo nějaké zkušenosti, či řešení?

    #153429 Odpovědět

    stary zanek
    Host

    Komu otelaky nechutnaji at je nepije nebo si jen lizne. Jina rada asi neni. Aroma cistych otelaku ma skutecne dlouhou perzistenci. U nas na kostu se boduji jako posledni, protoze po nich je kazde stepove prilis slabe ;).

    #153431 Odpovědět

    pinogrigio
    Host

    S tím ochutnáním nebude problém, ale musíte počkat do Vánoc, ten letošní už je pryč.

    #153432 Odpovědět

    Venouš
    Host

    Není to až tak zlé-myslím s tím grgnutím.Když jsem psal že děláme Chorvát tak aby nám chutnal,myslím to vážně.Je pravda že jej taky zařazujeme na konec ochutnávky,jelikož má větší perzistenci,ale rozhodně s jeho konzumací nemáme žádný problém.Těch 150 litrů sami nevypijem a kdyby nechutnal ostatním asi by si ho nevybrali.Zanechte pro mne do vzkazů adresu,pošlu vám sedmičku na ochutnání.Ale sto lidí sto chutí,třeba se Vám nezavděčím

    #153433 Odpovědět

    MOLL
    Host

    jsem nemyslel dochuť, i když ta je oprabdu silná. I sklo je třeba pořádně umýt, po normálním vypláchnutí z něj Noah jde ještě cítit.

    Grgnutí = krknutí. Když Noah nějakou dobu poleží v žaludku, vyprodukované plyny jsou až překvapivě nepříjemné. Proti chuti mám jedinou námitku, že je až příliš silná, ale krknout jsem se podruhé opravdu bál. ;o) A protože ta prupovídka je z doby, kdy kámoš, dnes už důchodce, kupoval za mlada vinohrad, hádám, že ostatním funguje spalování stejně. Nebo ne? Je třeba se s tím smířit, nebo je na to nějaký trik?

    #153435 Odpovědět

    MOLL
    Host

    jsem konečně našel slušné popisy těhle odrůd

    http://www.spsstavcb.cz/download2/498_1768_cs_ing.pdf

    Takže pravé Othello je opravdu modré, to co mi ukazovali, bude možná Catawba.

    Díky všem za příspěvky, vnáší trochu světla do trochu tmavého koutu našeho vinařství, na který je taky už čas taky trochu posvítit. A Venoušovi díky za nabídku jeho Noahu, ale ke mě je krapet daleko. Ale pokud by to předal Šakvickým stárkům (jsou to zároveň studenti vinařské v Lednici) tak to s nimi někdy odborně zdegustuji. ;oD

    #153436 Odpovědět

    stary zanek
    Host

    Diky Venousi za nabidku. Jestli pujdete na na PIWI Šardice 6.6. 2015, tak tam vemte sedmicku a pokostujem. Ja vezmu sedmicku od svagra (smeska Noah+Othello+Pesecka leanka+Frankovka – velmi povedeny ruzak).

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 30)
Odpověď na: Chorvát
Osobní informace: