• Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (celkem z 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • #155061 Odpovědět

    julie169
    Host

    Dobrý den, řeším letos malý problém, kdy jsem vyčiřil vína, povětšinou klar solem a hausenpastou, vína byla již pěkně čistá a pitelná (letos krásný ročnik). Následně jsme poslali vzorky do laboratoře na bílkovinou stabilitu. Pak jsme vína částečně ohřáli (asi na 18 st) a dodali bentonit dle laboratoře. Po následném stočení, kdy většina bentonitu klesla, vína stále zůstávají dosti kalná a zbylý bentonit se stále vznáší ve víně. V současné době řeším otázku, jestli vína v tomhle stavu křemelinovat, protože začínají košty vín a my nemůžeme nic dát. Jak pokračovat?

    #155062 Odpovědět

    MOLL
    Host

    se zeptat té laboratoře, která na rozdíl od nás o tom víně něco ví?

    #155063 Odpovědět

    julie169
    Host

    Taky už mě to napadlo, myslel jsem, jestli nemá někdo letos podobný problém a není už o krok dál než já. Můžu zkusit ještě další stáčku ale tomu moc nevěřím.

    #155067 Odpovědět

    Bosch077
    Host

    Vyřešit. Mě osobně tohle u 3 vín. U jednoho stačilo přidat galický tanin. U druhého zvednout kyselinu. U třetího znova klarsol+haussenpaste.

    #155068 Odpovědět

    julie169
    Host

    No stou kyselinou je to zajímavé, to by mohlo zabrat, ale po přidání hausenpasty může být víno opět nestabilní, takže se můžu dostat tam, kde jsem byl. V každém případě asi poslechnu MOLL a dám vína do laborky.

    #155073 Odpovědět

    Bosch077
    Host

    Bentonit při doškolení mladých vín podpořil i vypadnutí kyseliny.

    Tak poměřit.

    #155074 Odpovědět

    julie169
    Host

    Kyseliny veškeré třeba u Palavy,(nešjkalnější) je 7,8.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (celkem z 7)
Odpověď na:
Osobní informace: