• Toto téma je prázdné.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #151319 Odpovědět

    Cukr3
    Host

    Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda je oficiálně povoleno doslazování vín, nikoliv moštu, případně jaký zákon to upravuje

    #151320 Odpovědět

    xman
    Host

    Podle mě rozhodně ne, v hodně případech je zakázané sladit už i mošty, natož pak vína. Co je to za víno když si ho osladíte? já bych sladil tak čaj a kávu, ale hotové víno určitě ne. Ale tak proti gustu… komu vadí suché víno, může si přihodit pár lžiček cukru, ale pokud dosladíte nějaké větší množství ve sklepě tak akorát tak silně pomůžete druhotnému kvašení a různé nestabilizaci

    #151327 Odpovědět

    Kodak
    Host

    Pokud si děláte víno pro sebe a kamarády tak bych to neřešil. Slazení řeší vinařský zákon.

    Náš zákon:

    Systém ASPI – stav k 13.11.2013 do částky 140/2013 Sb. a 48/2013 Sb.m.s. – RA481

    321/2004 Sb. – o vinohradnictví a vinařství – poslední stav textu

    § 14

    Slazení

    (1) Víno lze sladit pouze způsobem stanoveným předpisy Evropské unie.40) U jakostních vín s přívlastkem je slazení zakázáno.

    (2) Před slazením vína je výrobce povinen podat Inspekci hlášení o slazení.41) Hlášení o slazení musí výrobce doručit Inspekci ve lhůtě stanovené předpisem Evropské unie.41)

    (3) Vzor prohlášení o slazení zveřejní ministerstvo na svých internetových stránkách.

    40) Přílohy č. V a VI nařízení Rady (ES) č. 1493/1999.

    Čl. 30 až 33 nařízení Komise (ES) č. 1622/2000.

    41) Čl. 31 nařízení Komise (ES) č. 1622/2000.

    A tady je ta evropa:

    3. Přídavek sacharosy podle bodu 1 písm. a) a b) může být proveden pouze suchým cukřením a výhradně v těch

    vinařských oblastech, ve kterých se tradičně nebo výjimečně provádí v souladu s právní úpravou platnou

    k 8. květnu 1970.

    4. s Přídavek zahuštěného moštu nebo rektifikovaného moštového koncentrátu nemůže mít za následek, že

    konečný objem rozdrcených čerstvých vinných hroznů, hroznového moštu, částečně zkvašeného moštu nebo

    mladého vína v procesu kvašení se zvýší o více než 11 % ve vinařské zóně A, o 8 % ve vinařské zóně B

    a o 6,5 % ve vinařské zóně C.

    5. Jestliže se použije část C bod 4, zvýší se mezní hodnoty pro zvýšení objemu na 15 % ve vinařské zóně A a na

    11 % ve vinařské zóně B.

    6. Zahuštění hroznového moštu, vína vhodného k získávání stolního vína nebo stolního vína nesmí vést ke snížení

    konečného objemu těchto produktů o více než 20 % a v žádném případě nesmí zvýšit jejich přirozený obsah

    alkoholu o více než 2 % objemová.

    7. V žádném případě nesmí uvedené úkony vést ke zvýšení celkového obsahu alkoholu u čerstvých vinných

    hroznů, hroznového moštu, částečně zkvašeného hroznového moštu, mladého vína v procesu kvašení, vína

    vhodného k získávání stolního vína a u stolního vína na více než 11,5 % objemových ve vinařské zóně A, 12 %

    objemových ve vinařské zóně B, 12,5 % objemových ve vinařské zóně C I a) a C I b), 13 % objemových ve

    vinařské zóně C II a 13,5 % objemových ve vinařské zóně C III.

    #151338 Odpovědět

    MOLL
    Host

    Cukru do vína se z něho stává „ochucené víno“ známé jako vermut. Není to zakázané, ale už má jiné předpisy. Všude doporučuji, aby se každý naučil nějaký udělat

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
Odpověď na:
Osobní informace: