Pokud si děláte víno pro sebe a kamarády tak bych to neřešil. Slazení řeší vinařský zákon.
Náš zákon:
Systém ASPI – stav k 13.11.2013 do částky 140/2013 Sb. a 48/2013 Sb.m.s. – RA481
321/2004 Sb. – o vinohradnictví a vinařství – poslední stav textu
§ 14
Slazení
(1) Víno lze sladit pouze způsobem stanoveným předpisy Evropské unie.40) U jakostních vín s přívlastkem je slazení zakázáno.
(2) Před slazením vína je výrobce povinen podat Inspekci hlášení o slazení.41) Hlášení o slazení musí výrobce doručit Inspekci ve lhůtě stanovené předpisem Evropské unie.41)
(3) Vzor prohlášení o slazení zveřejní ministerstvo na svých internetových stránkách.
40) Přílohy č. V a VI nařízení Rady (ES) č. 1493/1999.
Čl. 30 až 33 nařízení Komise (ES) č. 1622/2000.
41) Čl. 31 nařízení Komise (ES) č. 1622/2000.
A tady je ta evropa:
3. Přídavek sacharosy podle bodu 1 písm. a) a b) může být proveden pouze suchým cukřením a výhradně v těch
vinařských oblastech, ve kterých se tradičně nebo výjimečně provádí v souladu s právní úpravou platnou
k 8. květnu 1970.
4. s Přídavek zahuštěného moštu nebo rektifikovaného moštového koncentrátu nemůže mít za následek, že
konečný objem rozdrcených čerstvých vinných hroznů, hroznového moštu, částečně zkvašeného moštu nebo
mladého vína v procesu kvašení se zvýší o více než 11 % ve vinařské zóně A, o 8 % ve vinařské zóně B
a o 6,5 % ve vinařské zóně C.
5. Jestliže se použije část C bod 4, zvýší se mezní hodnoty pro zvýšení objemu na 15 % ve vinařské zóně A a na
11 % ve vinařské zóně B.
6. Zahuštění hroznového moštu, vína vhodného k získávání stolního vína nebo stolního vína nesmí vést ke snížení
konečného objemu těchto produktů o více než 20 % a v žádném případě nesmí zvýšit jejich přirozený obsah
alkoholu o více než 2 % objemová.
7. V žádném případě nesmí uvedené úkony vést ke zvýšení celkového obsahu alkoholu u čerstvých vinných
hroznů, hroznového moštu, částečně zkvašeného hroznového moštu, mladého vína v procesu kvašení, vína
vhodného k získávání stolního vína a u stolního vína na více než 11,5 % objemových ve vinařské zóně A, 12 %
objemových ve vinařské zóně B, 12,5 % objemových ve vinařské zóně C I a) a C I b), 13 % objemových ve
vinařské zóně C II a 13,5 % objemových ve vinařské zóně C III.