• Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (celkem z 9)
  • Autor

Philly
    Host

Dobrý den, zajímal by mě váš názor. Dělal jsem vína všechny jsou suchá, ale všechny mají výraznou kyselinu a jsou slabá ve vůni. Jedná se o RR, MT, RB, TČ, SZ, VZ. Vůně předpokládám že je tím, že vína kvasily ve velkých nádobách. Všechny už jsou stočená i z jemných kvasnic. Je sice teprve listopad, ale i tak…přemýšlím, co s tím, jestli nechat vymrazit či to srazit uhličitanem? ještě přemýšlím, zda domoštovat, aby tam byl nějaký cukr a bylo to více prodejné…přece jenom, všichni chcou suchá vína, ale když dáte ochutnat, tak berou polosuchá či polosladká…

#151316 Odpovědět

valtičákjakpoleno
    Host

To je právě škoda, že to máte už postáčené z jemných kvasnic, protože na nich by snad ještě nějaká kyselinka vypadla, a postupnou autolýzou kvasnic by se do vína uvolňovaly manoproteiny a ty by v konečném důsledku dělaly vína tělnatější…plnější.

Zvýšila by se tak i aromatika, ta ale podle mě nastoupí i tak. Uhličitan bych volil jako poslední možnost, sířil bych draselným pyrákem, ten taky něco podpoří k vypadnutí a vymrazení je taky možnost, ale chce to nějaký mletý vinný kámen, se kterým vymrazené víno budete promíchávat (Kalicontakt je tuším od Erbslohu), protože v čistém víně se nemají krystaly kamene na čem tvořit, v případě, že budete vymrazovat v nádobách s hladkým povrchem, jinak po vymražení nezapomenout na filtraci pro odfiltrování krystalů a nebo velmi opatrné stočení.

Letošní rok se mi jeví jako vhodný pro ponechání vín na jemných kvasnicích a postupné vymíchávání.

Jinak pro zakulacení a zmohutnění vín i bez cukru je řada přípravků, které vám pomohou je to ale otázka peněz a toho co do vína chcete nebo nechcete přidat.

#151318 Odpovědět

Philly
    Host

počkám do Vánoc a pak uvidím, zda něco přidávat či ne, zatím je ještě poměrně brzo…

#151321 Odpovědět

Philly
    Host

teď jsem narazil na přípavek surli one, který by měl nahradit mé stočení. Je u něj psáno:

Prostředek pro zrání a stabilizaci vína. Prostředek obsahuje produkty na bázi polysacharidů, získané enzymatickou extrakcí buněčných stěn vybraných autolyzovaných kvasinek. Jeho aplikací během zrání vína se zvyšuje struktura a intenzita chuti, zvýší rovnováhu a plnost chuti. U bílých, červených i růžových vín přispívá k proteinové, vínanové i polyfenolové stabilitě. SURLI ONE je vyvinut pro zvýšení kvality bílých, rosé a červených vín. Je složen z buněčných stěn bohatých na polysacharidy. Rovněž zvyšuje komplexní aroma a snižuje svíravost. Dávkování: 20 – 40 g/hl do červených vín, 20 – 30 g/hl do bílých vín.

#151322 Odpovědět

mulérek
    Host

no jasně…a o tom to je…to čeho jste se dobrovolně zbavil…zdravých kvasnic…to si teď za draho koupíte a stejně tam dáte…:-D

To ste raději mohl nechat na kvasnicích

#151323 Odpovědět

Philly
    Host

pravděpodobně asi nedám, jelikož mám zasířeno na 80 a nemělo by to smysl…

#151324 Odpovědět

parek
    Host

Na 80? Pak se nedivte že Vám vína nevoní, když zasíříte mladá vína na 80, co vím a co mám odzkoušené, čím déle držím síru na minimum tím více je víno aromatičtější a komplexnější, jakmile dám nad 40, je to zaražené

#151325 Odpovědět

Karel
    Host

Vánoce přede dveřmi a každý chce mít vína hotové. Aromatické, tělnaté a stabilizované. Proto si nechávám část vín z loňska – ty jsou na Vánoce ideální a ty mladé do ničeho nenutím.Košty v únoru a březnu míjím neb mladá vína,staré ženy čertovo jsou nadělení….

Letos se to po vykvašení nedalo pit, jak máme asi huby naštelované z posledních dvou let. ale kyseliny se snižují, v červených běžela JMF tak, že po přivonění z toho bylo cíti mléko, vinná dělá ze sudů pomalu kamenolom. Uvidíme koncem prosince kam se to dostane. Odkyselení uhličitanem bych nedělal. Spíše bych zapřemýšlel o jiném postupu jak dodat nějaké draselné kationty.

#151326 Odpovědět

mulérek
    Host

Píšete, že vína máte suchá, tak k čemu těch 80??? Blahopřeju Vám, to víno jste na dlouhou dobu odrovnal…hloupé rozhodnutí, u suchých vín stačí zasířit kolem 30 volné. Dávky nad 50, třeba právě těch 80 se dávají při zastavování kvašení u sladších vín. Na suché je to volovina, která nemá opodstatnění. Vlastně jste si svojim počínáním vytvořil kyselou vodičku, která ani vonět nebude.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (celkem z 9)
Odpověď na:
Osobní informace: