Odpověď na: Kdy začínáte stříhat vinohrad?

Úvodní stránka Fóra Vinohradnická sekce Kdy začínáte stříhat vinohrad? Odpověď na: Kdy začínáte stříhat vinohrad?

#204676

zdenek
Účastník
Poslat vzkaz

To zamazání ran by mělo být hlavně u větších ran – určitě 3 leté dřevo a více. Menší rány zaschnou v pohodě.
Jinak loni na soutěži v řezu mluvil p. Hanák o tom, že by se měly kmínky zařezávat s dostatečnou rezervou, aby mohlo dřevo proschnout a nenarušilo dráhy mízy. Ten kus dřeva by tam měl zůstat i 2 roky a poté odřezat. Jenže v praxi na to není čas, takže sám upadne. Dostatečná rezerva u něj na obrázku byla tuším minimálně 2x průměr řezné rány. Ano, nechávat věšáky na klobouky – o tom se mluví už déle, ale stále se řeže bez „špalků“.
Jinak štěpařský vosk vyschne, popraská a nechrání ránu. Nemluvě o tom, že pod 5°C se již hondě těžko roztírá.
Osvědčil se mi Sadařský balzám (lze koupit v hosp. potřebách nebo přímo v Brně http://www.fima-brno.cz). Obyčejný latex nevím, jestli může nějak keři ublížit – jestli neobsahuje pro keř toxické látky.
Nějaký tip na speciální balzám pro vinici?

CC> Loni s mrazy problém nebyl. Jinak kromě střihání vinice v době proudění mízy je ještě možné opozdit rašení tím, že se jeden rýv ohne a druhý ne. Dříve obrazí ten, který je výš – tedy neohnutý. Ten druhý bude s rašením opožděný. Když zmrzne pupen/lístek, tak se neohnutý rýv odstřihne. Toto jsem v praxi ještě nikdy nepraktikoval a neslyšel jsem, jak hondě je to efektivní.