asi už to bude vypitý 🙂 2014 byl hroznej ročník… vypit a zapomenout bylo moje heslo -ale dodnes když se na koštech něco ze 14tek objeví tak to má z 95% ten samej divnej odér, nevyzrálost a z toho plynoucí neharmonická kyselina nebo její nemotorný odstranění což dá ještě víc vyniknout divné prázdnotě toho ročníku. jinak čučím jak se tady s vínem cvičí – už leta sem nepoužil NIC než plátkovou síru velice úsporně, pyrák jedině na hrozny bílé horší kvality přímo do bedny. Jinak nic, dělám kolem tisíca litrů a když víno není hotový nechám mu čas nechám ho ležet a za dva tři roky téměř bez vyjímky hledím jak se dokáže naležet samo bez chemie a hokuspokusů. Musí byt dobrej hrozen to je jediná podmínka. Ale su vinoradník a vinař záhumenkář z větší části samospotřebitel tak nepotřebuju nic honit. Je to koníček a láska. na koštech mám troufám si říct výsledky srovnatelný s chemikama. myslím že tak 90% přípravků do vína je totálně k ničemu a z větší části dokonce kontraproduktivní. to ale asi odbočuju. hodně zdaru, červený 2015 který mně na vánoce 2015 moja doporučila vylit do kanálu jako nenapravitelný kyselisko budu lahvovat před vinobraním 2018, krásně se harmonizuje a na flašce podle mně bude krásně docházet dalších 5-10 let.