My jsme chtěli pouze bílé odrůdy, takže loni byl vysazen Donauriesling a na příští rok má kamarád objednán Donauveltliner. Dle odrůdových zkoušek v Rakousku jsou vína nerozeznatelná od klasiky, je to totiž podmínka pro registraci. Obě odrůdy jsou již uznané. Z neuznaných se dá objednat odrůda Chardon (PIWI z CHardonnay, objednáno 200 ks na příští rok) a mají i Traminett (jak jinak než z Tramínu), ale tam není zatím dost množitelského materiálu (chtěl jsem 200 ks). Objednáno v Rebschule Tschida –Apetlon – Rakousko.
Donauveltliner a Donauriesling jsem opakovaně pil (např. výstava PIWI Šardice) a vína se mi líbila. Ing. Hanák míval k Rakouskému křížení v Šardicích každý rok přednášku (letos pouze překládál dalším dvěma rakouským vinařům), ale obě odrůdy tam dost chválili. Co se týká červených odrůd tak tam je to bída. Ale teď mají nějaké nové křížení z RM a to vypadá velmi dobře. Ale červené nechci, takže jsem si nezapamatoval název. Mají i odrůdu Sauvin (křížení SG) http://www.sonnenmulde.at/home/aktuelles/2010/piwi-rebsorten/, nebo Blütenmuskateller.