Mě vyšli z vinohradnického i vinařského pohledu (mám je napité) nejlíp Hibernal, Solaris, Johanniter, Muscaris, Donauriesling a Souvignier gris – první tři letos panenské, další 3 letos zasazeny. Vesna vypadá pěstebně taky dobře (chválí hodně Pvloušek) a víno výborné. Ani už nevím proč se nesadila, asi nebyly sazenice. Z Polešovic je novinka muškátová odrůda Mery, pil jsem jen jednou a je to odolný muškát (Pavloušek ji taky chválí). Cena sazenic je ovšem vysoká, tuším 67 Kč. Zajímavé jsou rakouské Donauriesling a novinka Donauveltiner. V Rakousku je možné registrovat PIWI odrůdu jen pokud je to PIWI nějaké klasiky. Vína z této PIWI musí být nerozeznatelná od originálu. Takže vína jsou ryzlink a veltlín.
Zkušenosti z letoška – HIB bez nemocí, přezrál, žraly vosy, Solaris – podcenili jsme asi obaleče, strašně hnije, Johanniter i přes postřiky měl velké problémy s perenou (plísní šedou), je na něm hromada zaschlých bobulí. Donauriesling – výsadbu bylo letos nutné posřtíkat proti pereně. Souvignier gris a Muscaris – výsadba ok, perenou i oidiem si poradily (drobné nekrotické skvrny).