Archivace je docela složitá věc. Samozřejmně, je dobré mít tam všeho trochu více, (u kyselin pozor na jablečnou), je chyba nechat ležet nějaké tenké krátké víno.Aspektů je více. Důležitý je i korek, je potřeba, aby u vína došlo k přirozené mikrooxidaci, takže žádný obyč lepeňák ani dvojsložkový špunt. To samé šroubový uzávěr. Tam víno zestárne, ale nenazraje. Osobně si myslím, že doba velkých archivací je alespoň zatím pryč, zákazníci chtějí mladá svěží vína a ne unavené archivy. Ale podaří se občas uchovat opravdu skvělé víno, ale je to risk. Když zalahvujete třeba jen 1000 lahví, trošku slušný korek kolem 8-10 kč minimálně a teď to máte vše vylahvovat za 3 roky jako málem nepitelné, tak si spočítejte náklady. Samozřejmostí je sterilní filtrace, jinak se to rozjede a přemíra SO2 se z láhve těžko dostává. Takže přemýšlejte, počítejte.