Batonáž je jednoduše míchání vína na kvasnících. Což dělám já a většina z Vás. Jak já to chápu, tak pokud to přisířím, tak výrazně ovlivním rozpad kvasnic, případnou JMF a není to sur-li.
Výroba Sur-li je trochu (dost) složitější. Zde by mělo vše probíhat víceméně bez síření. Ty kvasnice to udrží. Předpokládá se např. že tam na kvasnicí proběhne i JMF. Jsou to vína na dlouhou trať. Kamarád ho udělal a první měsíce to chtěl vypálit, ten smrad byl opravdu strašný. Po roce a více mu ho záviděla většina vinařů v okolí. Pozor, na výstavách v dědinách s ním ani po roce moc nevyhrajete, jelikož ztrácí výrazně primární aromatiku, ale o to víc je bohatší v chuti. Já na Sur-li dosud nenašel odvahu. Otázka je u sur-li i možnost dělat to v bariku atd. Není to nic na pár vět.
Diplomky pošlu večer.