Odpověď na:

Úvodní stránka Fóra Odpověď na:

#152954

stary zanek
Host

Mily pinokio, nevim co o me vite, ale asi vubec nic. Ja se snazim delat vina prirodni, s minimem zasahu. Odkalim most, pridam kvasinky a pak uz krome siry nic. Vyjimecne musim nektere vino jeste jednou vycirit (bentonit, zelatina, klarsol). Filtr jsem nepouzil uz 15 roku.

Chapu, ze kdyz neḱdo dela vino na kseft, musi ho stabilizovat a filtrovat. Ale nechapu, proc nekdo sype do vina veci na vylepseni chuti, vune atd. To podle me nema s vinem jako prirodnim napojem nic spolecneho. Proc se muzou pridavat taniny a nesmi glycerol? Oboje se ve vine prirozene vyskytuje, rekl bych, ze glycerol je na rozdil od taninu ze dreva vic prirodnejsi. Duvod je jasny – glycerol se pouzival pri falsovani vina. Ale neni pridavek nejakeho extraktu taky svym zpusobem falsovani? To je to oc tu bezi ….