Nechci se opakovat, ale pro výrobu Cideru jsem nepoužil žádné společné náčiní, krom odměrného válce, který jsem před použitím vypařil vřelou vodou z varné konvice. Navíc vše co jsem použil, jsem průběžně dezinfikoval 5% roztokem disiřičitanu, který mám v rozprašovači. Sáček od bakteriíí jsem vyplachoval logicky jen proto, abych dostal do vína celý obsah sáčku – granulát byl z velké části zevnitř sáčku nalepený. Chyba byla, že jsem sáček pak nevyhodil, ale strčil ho zpět do krabice s preparáty. Nicméně i tak se mi to s tím zamořením nezdá. Všude se píše, jak je třeba s bakteriemi Oenococcus zacházet v rukavičkách, pomalu na ně ani nedýchat, aby chudinky nezdechly a ty potvory mně zamoří vše? Pokud to tak je, tak došlo k přenosu spíš těma rukama. Nevadí, alespoň na přes rok nemusím kupovat drahé bakterie :-).