Pro snížení hladiny taninů(tříslovin) v červených vínách se dá dobře použít želatina, můžete si lépe ověřit s jakými množstvy pracujete, což je u bílků problém.
Mám ověřeno, že čiření želatinou je také dostatečně jemné. Třeba si ovšem předběžně ověřit množství želatíny na aspoň 3 kontrolních vzorcích o objemu 1 l (vyhodnotit čirost a chuťové vlastnosti).Pokud je víno jen jemně zakalené, nemuselo by se před čiřením stáčet.
Pomocný roztok želatíny: Rozpusťte 1 g želatíny ve 100 ml vody – 1 ml roztoku = 0,01 g želatíny.
Do 3 litrovek si dejte po 1 l vína. Pomocný roztok želatiny do litrovek dávkujte 5 ml injekční střikačkou.
Předběžný test:
1. 1 l vína+1 ml pomoc.rozt.želat.= 1 g želat/hl
2. 1 l vína+2 ml pomoc.rozt.želat.= 2 g želat/hl
3. 1 l vína+3 ml pomoc.rozt.želat.= 3 g želat/hl
Láhve dobře promíchat a nechat stát v místě uložení vína, po 48-72 hod., zhodnotit zrakem i ochutnáním všechny testované vzorky a zvolit si nejvýhodnější dávku želatíny na hl vína. Při volbě množství želatíny dejte pozor,aby se čiřením „nestáhla“ také barva. Testované vzorky vlejte do celkového objemu vína. Víno stočit po 7 – 10 denní sedimentaci.
Do vína se kromě želatíny nemusí nic dávat, protože želatína se vysráží přítomnými taníny ve víně, tím se víno vyčiří a současně se sníží hladina taninů(tříslovin), takže pak by se vám už neměla křivit huba, jak píšete.