Zákal v lahvi

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Zákal v lahvi

  • Toto téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Cem123 a poslední změna proběhla 23.7.2019.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #209175 Odpovědět

    Cem123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, v lahvi se mi vytvořil opakovaně vytvořil zákal, opakovaně i po přelahvování (včetně sterilní filtrace).
    Jedná se o suché bílé víno, takže refermentace by to být neměla a víno je bez bílkovin (po měření roztokem T).

    Zákal dělá světlý závoj v lahvi a při ležení lahve se sediment usazuje na stěně.

    Může mi někdo pomoct objasnit původ tohoto zákalu, nebo po čem jít, aby se mi už nic podobného neopakovalo?

    #209194 Odpovědět

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Máme stejnou zkušenost, takže pro stanovení bílkovinné stability pouze laboratoř. Vzhledem k množství našich malých šarží se to ovšem prodraží, protože je potřeba víc měření u jednoho vzorku. Roztok T bohužel nestačil. Možná to bylo i mojí chybou při měření.

    Vína po měření z laboratoře jsou nalahvována přes půl roku a drží, takže snad bude vše ok. Podle zkušenosti jednoho velkého vinařství ani některé laboratoře nejsou stoprocentní, ale víc udělat prostě nejde. Pokud si to tedy nechcete dělat laboratorně sám.

    #209196 Odpovědět

    Cem123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mířil jsem spíše tam, jestli to nebude spíš zákal žekezitý či něco podobného. S ničím takovým totiž nemám zkušenost.

    Měření téčkem jsem pokládal za důvěryhodné, ale pokud máte špatnou zkušenost, bude třeba si na to dát pozor. Díky!

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 příspěvky - 1. až 3. (celkem z 3)
Odpověď na: Zákal v lahvi
Osobní informace: