Odpověď na:

Úvodní stránka Fóra Odpověď na:

#202550

moll
Účastník
Poslat vzkaz

První otázka je, zda ve víně nezůstala nezreagovaná měď. V takovém případě by bylo víno závadné a zdraví nebezpečné (měď je těžký kov). Na to by uměla odpovědět laboratoř, v malém snad jen zkusit, zda víno se sirkou nebude reagovat při zcelení – ale to v tomto případě není úplně jednoznačný test.
Druhá otázka je, zda pachuť je způsobena ionty kovu. Na to neumím odpovědět, možná laboratoř.
Ionty těžkých kovů (nejčastěji železo, ale i měď) je možné odstranit tzv. modrým čiřením (nemá nic společného s modrou skalicí, ale výsledným produktem má být berlínská modř), která má ale jako meziprodukt prudce jedovatý kyanovodík, a proto se smí provádět jen pod dohledem laboratoře. A navíc už víno se železem moc do styku nepřichází, tak se to neprovádí, kdo ví zda to ještě dělaj. Jestli je toho malé množství, stejně by jste to asi nezaplatil a pak jednoduchou radu nemám.