Prodej lahvového vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Prodej lahvového vína

  • Toto téma obsahuje celkem 14 odpovědí. Do diskuze (9 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Omin a poslední změna proběhla 31.10.2018.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 15)
  • Autor
    Příspěvky
  • #201431 Odpovědět

    Čaute vinaři

    Chcu sa optat estli někdo z vás má nějakou zkušenost s prodejem lahvového vína,nebo spíš co je k tomu potřeba.Chtěl bych prodávat přes internet.
    Dík za názory

    #201439 Odpovědět

    Hlavně na to budeš muset mít živnostenský list a budeš muset platit daně!!!Protože na internetu budeš lehce dohledatelný.

    #201441 Odpovědět

    Tak s tím živnostenským listem nějak počítám, spíš jde o to jak to udělat co nejjednodušeji aby s tím nebylo moc papírování, co sem tak četl tak sem právě z toho lehce zmatenej, nechci prodávat ve velkém množství spíš jen tak pro zábavu a aby víno lidem chutnalo, jsem zaměstnanec tak i s těma daněma nevím.

    #201451 Odpovědět

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Prodejem i jediné láhve zahajujete podnikání a vzniká povinnost registrovat se na celní správě ke spotřební dani. Ta je sice na víno nulová, ale přiznání se stejně musí podávat. To placení daní taky není takový problém, co se týče jejich výše, ale to papírování kolem je docela záhul. Docela slušné informace byly na webu svazu vinařů a MZe. Já to vyhodnotil tak, že pro těch pár set litrů mé produkce to opravdu nemá cenu.

    #201460 Odpovědět

    SJ
    Účastník
    Poslat vzkaz

    1) Na finančním úřadě založit živnost a zapsat se do evidence zemědělského podnikatele (od této doby poběží lhůta mladého zemědělce, dotace nyní 45tis. Euro)
    2) S výpisem z obchodního rejstříku a osvědčením o zápisu do evidence zemědělského podnikatele zajít na SZIF, zde si založit účet portálu farmáře.
    3) Na ÚKZUZ Oblekovice alespoň registrovat vinice.
    4) Na SZIFu zapsat všechny pozemky do LPIS, v květnu podat jednotnou žádost o dotace. Nějaké podepisování integrované nebo ekologické produkce bych letos neřešil, zvlášť když chce člověk rozšiřovat výrobu, jsou tam limity v rámci 5 let.
    5) Do podzimu na UKZUZ Oblekovice zahájit výrobu, registrovat provozovnu. Je potřeba mít pro případnou kontorlu HACCP, deratizační a sanitační plán.
    6) Při sběru hroznů volat nejbližšího důvěrníka SZPI http://www.szpi.gov.cz/clanek/vino.aspx?q=Y2hudW09Nw%3D%3D Maximálně 14 tun/ha a odrůda musí být ze stejné tratě. Psát evidenční knihu.
    7) Do 15. ledna podat na UKZUZ hlášení o sklizni a produkci. Hlášení a platby také na vinařský fond. Je potřeba se i registrovat ke spotřební dani na Celním úřadě.
    8) Rozbory a zasílání vína na ověření.
    9) Prodej vína
    10) Do 10.9. zaslat na UKZUZ prohlášení o zásobách.

    #201475 Odpovědět

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, toto téma mě také zajímá, tak ještě dotaz – co hygiena? Je třeba nějak kolaudovat provozovnu(sklep)?

    #201480 Odpovědět

    Nově registrovaná provozovna na Živnostenském úřadě musí být zkolaudovaná k danému účelu, v našem případě k vinařství. Včetně vyjádření hygieny, hasičů atd.
    FT

    #201485 Odpovědět

    zdenek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jak je to s tou kolaudací pro již zavedené provozovny – respektive od jakého roku registrace provozovny musí být zkolaudovaná? Měl jsem za to, že kolaudaci musí mít všechny, když se jedná o potravinářskou výrobu.

    SJ: Bod 2 a 4: pokud nechce brat člověk dotace, tak se na SZIF nemusí hlásit. Bod 6: Když nechce víno zatřídit, tak nemusí volat důvěrníka, ne?

    #201585 Odpovědět

    Ahoj, taky přemýšlíme s manželem, že bychom začali prodávat víno a zjišťujeme, co všechno to obnáší. Vím, že první krok je zřízení živnostenského listu, ale nemáme moc čas lítat po úřadech. Našli jsme tuhle firmu https://comeflexoffice.cz/registrace-osvc, která to prý udělá za vás. Znáte ji někdo? Koukala jsem, že nabízí i datovou schránku, což by se nám později asi taky hodilo.

    #201598 Odpovědět

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud nemusíte, tak si datovou schránku nepořizujte, máte potom spoustu povinností, kde kdo z kdejakého úřadu vás otravuje a vy musíte odpovídat. Na finančák také všechno přes datovku, za mě nebrat.

    #201665 Odpovědět

    Omin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    K datové schránce. Není to špatná věc v tom smyslu, že spoustu věcí vyridite tam. ALE pokud ji vyloženě nepotřebujete je lepší s pořízením posečkat. Zřízení kterýkoli checkpoint (pošty,…) A je to buďto na osobu, nebo IČO podle toho k čemu bude sloužit. Zřízení živnosti vyridte sami… Je to cca 1den na úřad s vyplněným formulářem, případně poradi i na úřadě pokud nevíte přesně předmět atd… Kdysi jsem se taky rozhodoval zda to svěřit někomu kdo se tím zabývá, ale sou to zbytečně vyhozené peníze za nic! Něco jiného je založení s.r.o. zde už se pokud na to vyloženě nemáte čas vyplatí využít služeb je tam více věcí k vyřízení…

    #201666 Odpovědět

    Omin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Edit: díval jsem se na odkaz, který jste zde poskytla. Ono přihlášení k dani je pro začínající naprosto zbytečné akorát máte každý měsíc více administrace. Takto to sfouknete jednou na konci roku. Navíc finančák SCHVALUJE plátce DPH a pokud se neblížite obratem k miliónu nemusí schválit. Pokud překročite behem 12 po sobě jdoucích měsíců (NIKOLI KALENDARNI ROK) registrovat se musíte a je to zdarma pouze vyplníte formulář pro Fin. Úřad a je to ONLINE na stránkách Fin. Úřadu

    Snad Vám to trochu pomůže k rozhodnutí.

    #201667 Odpovědět

    No tak dík za odpovědi vinaři
    Očividně to je nářez to mít k práci jen jako zábavu a malej přivídělek, proč to dělat jednošu když to jde složitě.

    #201668 Odpovědět

    Omin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Při zaměstnání to jde, ale musí se do toho člověk obut. Na konci roku nezapomínat, že jak dělá firma za Vás přiznání + soc. +zdrav. Tak musíte ještě udělat vy buďto doplňující, nebo rovnou uděláte celé včetně příjmu z práce, kdy Vám dají jen výpis. Na to už je, ale lepší účetní aspoň externě. Dále nezapomenout na hlavní a vedlejší příjem. Pokud Vaše živnost a příjem z ní přesáhne příjem ze zaměstnání musíte nahlásit co je hlavním příjmem atd… A poslední věc POZOR jsou zaměstnavatele, kteří nemají rádi, když jim zaměstnanci při práci podnikají. Někdy si to hlídají i smluvně při podpisu pracovní smlouvy! V naší zemi převažuje blbý názor, že když Vás někdo zaměstná jste jeho zaměstnanec. Ovšem, že je to jen po dobu dané pracovní doby (8/12…) hodin u zaměstnavatele na to již zapomínají. A v dalším case, že můžete si dělat co chcete je kolikrát nezajímá… Jednou Vás zaměstnal tak jste jeho…

    #201669 Odpovědět

    Omin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Edit: ještě k soc zdrav. Po prvnim roce platíte KAŽDÝ měsíc zálohy vypočteny z prvního roku podnikání případně z minima stanovené státem.
    Ale to už je rozsáhlejší téma, které sem na Vinařské fórum nepatří…

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 15)
Odpověď na: Prodej lahvového vína
Osobní informace: