Otázkou je, co je to „mikrovinař“. Pokud máte jen pár hroznů, lze bobule oddělit z třapin ručně. Prostě je ručně otrhat. Jako mikrovinař amatér jsem to taky tak dělal, je to sice dost pracné, ale precizní (kromě třapin odseparujete i všechny nečistoty, hmyz a hliloby). Dovedu si takovou práci v jedné osobě představit pro sklizeň do velikosti cca 30 kg (…50 kg). Pokud už máte mlýnek, lze třapiny oddělit pomocí síta s vhodnou velikostí ok, tak aby jimi pomačkané bobule propadly a třapiny zůstanou na sítu. Nejlevnější mlýnkoodzrňovač s ručním pohonem, např Grifo DMA, se dá běžně koupit za cca 5 500,- Kč.
Jako mikrovinaři bych vám poradil třapiny z rmutu odseparovat jak pro červaná, tak i pro bílá vína před lisováním. Důvod je ten, že my, mikrovinaři se odlišujeme od velkovinařů kvalitou svého produktu. My se totiž se svým vínem můžeme při jeho výrobě pěkně pomazlit a dát mu veškerou potřebnou péči. A nehoní nás čas ani peníze. Naším cílem je kvalita, nikoli kvantita. A naše vínko to pozná a náležitě ocení.