Odpověď na:

Úvodní stránka Fóra Odpověď na:

#193712

rahorn
Účastník
Poslat vzkaz

No namíchám min. 10násobné množství (spíš víc) směsi vody + moštu(mače) v poměru 1:1, v mikrovlnce ohřeji na 25-30°C (bez přidaných kvasinek!!), přidám kvasinky, dobře promíchám (špachtlí), a nechám v teple.. do 30min se mi rozjedou vždy.. nejdříve se ze dna uvolňují na hladinu, poté tvoří pěnu, pak je důležité nepřidávat je do výsledného objemu tak, aby byl teplotní rozdíl menší než 8°C, jinak utrpí teplotní šok, takže je nechávám ve sklepě postupně zchladit.. pak je přimíchám a vždy to bylo OK. Nějaké jiné látky jako výživu pro kvasinky, cukr a já nevím co nikdy kvuli osmolaritě nepřidávám do zákvasu, ale do výsledného objemu.