tekuta sira – obsah SO2

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce tekuta sira – obsah SO2

  • Toto téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Romec a poslední změna proběhla 17.1.2018.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #186903 Odpovědět

    horst
    Účastník
    Poslat vzkaz

    zdravim, mam 5% roztok tekutej siry (na obale je uvedene – voda + SO2, cize je to asi H2SO3).. podla udajov na obale uvolni 1 dcl na 100 L vina 50 mg volneho SO2 na 1L vina…. je to naozaj tak?
    podla mojich prepoctov – 1 dcl(100 ml) tohoto roztoku obsahuje 5% cisteho SO2, to znamena 5 ml = 5 gramov = 5000 mg cisteho SO2…a ked toto dam do 100 L vina, tak na 1 L pripada 50 mg SO2.. ale to znamena ze celkovej SO2…a ked teda predpokladame ze sa polovica z toho naviaze, tak volnej SO2 je tym padom cca 25… vie mi s tym niekto pomoct – potvrdit alebo vyvratit? …vopred dik

    #186915 Odpovědět

    veltlin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Údaje na obale sú správne. A správne sú aj vaše výpočty. Po zasírení 1 dcl na 100 l vína pripadá naozaj 50 mg SO2 na 1 l vína. Postupne sa však síra naväzuje a obsah voľnej síry klesá. V mladom víne rýchlejšie, v starom pomalšie. Niektoré mladé vína síru doslova žerú. Nie je však pravda, že sa naviaťe len 50 % síry. Preto sa sírenie mladých vín musí spravidla opakovať.

    #186916 Odpovědět

    horst
    Účastník
    Poslat vzkaz

    tak potom sa asi nerozumieme…SO2 sa na zlozky vina naviaze do cca 3-4 dni..volna SO2 sa potom uz viac na zlozky vina neviaze, dalej uz len oxiduje.. ja som teraz len predpokladal, ze zhruba po 4 tych dnoch bude vo vine naviazanej 50% dodanej SO2……cize ked su spravne moje vypocty, tak potom udaje na obale nemozu byt spravne resp. su zavadzajuce… predsa podla mojich vypoctov sa doda do 1L vina 50 mg celkovej SO2 (nezaujima ma kolko z toho bude volnej a kolko sa naviaze)… ale podla udajov na obale sa doda 50 mg volnej SO2.. no a kde je viazana SO2 ???

    #186980 Odpovědět

    veltlin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Každé víno má určitý potenciál na viazanie síry. Preto sa po určitom čase po zasírení zmeria obsah voľnej síry vo víne a sírenie sa opakuje v menších dávkach (aby sa víno nepresírilo a nezostala v ňom voľná síra visieť. Nevidím v tom problém.

    #186982 Odpovědět

    horst
    Účastník
    Poslat vzkaz

    vsetkemu rozumiem, ale udaj na obaloch o zvyseni volnej SO2 o 50 mg nie je uplne najstastnejsi… proste to zvysi SO2 o 50 mg… slovo “volna“ zbytocne zneistuje… mnoho znamych v mojom okoli definuje volnu SO2 ako prebytok dodaneho mnozstva SO2, ktory sa nenaviazal na zlozky vina… nikto nemeria volnu siru hned po aplikacii, ale az par dni po…

    #186983 Odpovědět

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, p. Horst má pravdu – slovo „volná“ je v návodu špatně uvedeno. Jedná se o celkový přídavek SO2, z toho se něco naváže a něco zůstane ve formě volné SO2.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
Odpověď na: tekuta sira – obsah SO2
Osobní informace: