Pokud se jede do konce je problem konec bez laboratore urcit. Vlastne se to spis nepozna. Vysoke riziko vzniku octove je u vin se zbytkovym cukrem a tam radsi min nez vic pokud nemerim zbytek jablecne. Dale pokud se provani spontalne tak je pravdepodobne ze dojde k jmf jinymi bakteriemi nez oenococuss. Pak hrozi nejruznejsi vady az po vznik zdravi skodlivych latek.
Mereni ph a kyselin je zaklad. V prubehu jmf se mne zvysilo ph o 0.3. Je treba mit pristroj ktery rozlisuje v setinach a presnost alespon 0.05.
Existuje i domaci test na jablecnou ale v cr se neprodava. Tim lze v prubehu urcit kolik zbyva k nule a celkem snadno to pak nepretahnout. Vypada to jednoduse ale ve skutecnosti chemicky je tam mnoho moznych nebezpeci. Na internetu je celkem dost odbornych pdf dokumentu, kde je vse popsano. Lepsi je to ale asi nevedet 🙂