JMF pčedčasný konec

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce JMF pčedčasný konec

  • Toto téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Jan Novak a poslední změna proběhla 29.11.2017.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #170726 Odpovědět

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím,
    mám RM naočkované bakteriemi JMF, teplota 23 st. nyní se zdá chuťově dobré, vůně také ok. Avšak dále perlí. Trochu se bojím, aby to víno pak nebylo mdlé, když by se odstranilo více jablečné kyseliny. Je vhodné to teď zastavit, např. zchlazením a po přetočení (a ověření, že chuť vůně ok) zasířením?

    #170748 Odpovědět

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jde mi o to, jestli se to pak nemůže znovu rozjet, ikdyž pokud tam dám síru, tak by nemělo. Případně jestli někdo máte zkušenost, že ponechání JMF až do konce mělo negativní vliv na chuť vína.

    #170749 Odpovědět

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    JMF jsme začali dělat právě kvůli RM, která se rozjížděla v lahvích, dnes je samozřejmá u všeho. Už se „podařilo“ odbourat jablečnou u RM na nulu (asi ročník 2009), a při nízké vinné to znamenalo okamžitou myšinu a konec vína (ani had to nebral). Odbouráváme pouze odhadem, na chuť (což není ideální) až letos zakoupen PH-metr, takže na to půjdeme víc vědecky.

    #170753 Odpovědět

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jestli se nepletu, tak JMF transformuje nepříjemnou kys. jablečnou na příjemnější kys. mléčnou. Víno určitě nezůstane bez kyselin. U špatně provedené JMF hrozí nepříjemné vůně ve víně. Já bych nechal JMF dojet do konce, a určitě až min. za 14 dnů po ukončení teprve sířit, jinak se tam ty pachy uzavřou.
    Co se týče PH metru, taky jsem si ho pořídil.

    #170972 Odpovědět

    jmac74
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud se jede do konce je problem konec bez laboratore urcit. Vlastne se to spis nepozna. Vysoke riziko vzniku octove je u vin se zbytkovym cukrem a tam radsi min nez vic pokud nemerim zbytek jablecne. Dale pokud se provani spontalne tak je pravdepodobne ze dojde k jmf jinymi bakteriemi nez oenococuss. Pak hrozi nejruznejsi vady az po vznik zdravi skodlivych latek.
    Mereni ph a kyselin je zaklad. V prubehu jmf se mne zvysilo ph o 0.3. Je treba mit pristroj ktery rozlisuje v setinach a presnost alespon 0.05.
    Existuje i domaci test na jablecnou ale v cr se neprodava. Tim lze v prubehu urcit kolik zbyva k nule a celkem snadno to pak nepretahnout. Vypada to jednoduse ale ve skutecnosti chemicky je tam mnoho moznych nebezpeci. Na internetu je celkem dost odbornych pdf dokumentu, kde je vse popsano. Lepsi je to ale asi nevedet 🙂

    #170982 Odpovědět

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Je jich tolik, až se mi nedaří najít takový, který by třeba více pomohl z praktické stránky. Máte nějaký šikovný? Příjde mi, že teď RM začíná být o něco víc kyselé než bylo cca před týdnem což je zvláštní..

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
Odpověď na: JMF pčedčasný konec
Osobní informace: