Dobrý den kolegové vinaři,
letos jsem řešil problém chlazení moštu u malovinařů, požádal jsem v diskuzi o radu. Nikdo neodpověděl, tak na oplátku se podělím já.
Není to z knížek ani z kategorie myslím si.
Já kvasím v 250-kách, mošt odkalený se zákvasem továrních kvasinek. Není pravdou, že se nemusí menší objemy chladit. Samozřejmě když nechcete aromatické víno tak je to jedno. Teplota nad dvacet stupňů a ovocné aroma je pryč. Sleduji průběh teplot na digitálních teploměrech co jsou do chladicích vitrín.
Použil jsem chladicí podpultový pivní agregát Lindr, je v něm nádoba na chladicí vodu i oběhové čerpadlo. V Brněnském eshopu, domácí výroba piva, název si nevybavuji, mají nejlevnější nerez spirály na chlazení mladiny. Vedení z pivních hadiček s rychlospojkama, z jednoho výstupu z chladiče jsem si udělal ypsilonkou dvě větve a chladím dvě bečky na každé. Nechal jsem si poradit a koupil silnou 2-stovku mašinu, jenže i na nejnižší stupeň chladila až moc, vyřešil jsem to časovačem na zásuvce, každé dvě hodiny zapnulo na 30-45 minut. Do první nádoby jsem dal digi teploměr, druhá nádoba je cca o jeden stupeň teplejší.
Takhle si můžu dovolit být i dva dny mimo v práci a jede to samo.
Plný výkon používám při odkalování moštu, zchladí mošt na 4,5 °C bez rizika, že se mošt sám rozkvasí. Samozřejmě před zakvašením ho musím zase ohřát.
Bohužel celý systém vyjde na nějaký peníz ale nebaví mě opravovat věci zrovna když jsou nejvíc potřeba. Takhle je to profi mašinka a rozvody jsou variabilní a rozmontovatelné.
Jinak, z těch nejlevnějších dobře funguje namražená PET láhev.
Vínu zdar.