Drevo ve sklepe znamena neustalou peci, drive se doporucovalo natirat sudy tabulovou cerni, dnes se od toho upousti. Navic jak jsi uz psal tak olej plisen nezastavil, s barvou je to podobne.
Barvy co odolavaji nejvice nejsou zrovna idealni co se tyka vlivu na vino, navic pokud jsi uz sud natrel olejem tak barva na nem asi moc donbre drzet nebude…
Ja to resim castym otiranim a dezinfekci roztokem pyrosulfidu a kyseliny citronove s troskou lihu. V krytickych mesicich u me ve sklepe cerven a cervenec sudy otiram i dvakrat tydne, zaroven cas od casu delam i sterilizaci sklepa.
Sudy jsou proste pracnou zalezitosti, co jsem vypozoroval tak take dost zalezi na kvalite sudu jak dobre je zpracovan, sudy ktere jsou opravdu hladoucke kvalitne vybrousene po nateru olejem nekdy i bez nej trpi plisni podstatne mene nez sudy hrubsi, voda proste lepe stece, takze pokud je sud na povrch hruby nevybrouseny mozna by stalo za uvahu si snim trosku pohrat.
Co mozna trosku uniklo tve pozornosti je to ze pokud sud opravdu dobre naipregnujes-tedy „zalepis“ pory dreva ztracis hlavni prednst drevene nadoby tedy mikro-oxidaci po takovem zasahu se ze sudu stava nadoba srovnatelna s plastem.
Mnoho zdaru