Dubový sud – nátěr

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Dubový sud – nátěr

  • Toto téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel benny21 a poslední změna proběhla 13.12.2016.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #157745 Odpovědět

    Dobrý den všem, mám 3 roky starý dubový sud, který jsem dostal a při umístění do sklepa je na něm plíseň. Ošetřoval jsem, desinfikoval, natíral lněným olejem a nic nepomohlo. Máte prosím někdo zkušenosti jestli je lepší udělat nátěr pomocí nějaké barvy – fermeže? Případně kde koupit fermež, která něpoškodí sud ani víno. Bohužel nemám zkušenosti s dubovým sudem 🙁

    Díky za rady – pomoc.

    AP

    #157765 Odpovědět

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Drevo ve sklepe znamena neustalou peci, drive se doporucovalo natirat sudy tabulovou cerni, dnes se od toho upousti. Navic jak jsi uz psal tak olej plisen nezastavil, s barvou je to podobne.
    Barvy co odolavaji nejvice nejsou zrovna idealni co se tyka vlivu na vino, navic pokud jsi uz sud natrel olejem tak barva na nem asi moc donbre drzet nebude…
    Ja to resim castym otiranim a dezinfekci roztokem pyrosulfidu a kyseliny citronove s troskou lihu. V krytickych mesicich u me ve sklepe cerven a cervenec sudy otiram i dvakrat tydne, zaroven cas od casu delam i sterilizaci sklepa.
    Sudy jsou proste pracnou zalezitosti, co jsem vypozoroval tak take dost zalezi na kvalite sudu jak dobre je zpracovan, sudy ktere jsou opravdu hladoucke kvalitne vybrousene po nateru olejem nekdy i bez nej trpi plisni podstatne mene nez sudy hrubsi, voda proste lepe stece, takze pokud je sud na povrch hruby nevybrouseny mozna by stalo za uvahu si snim trosku pohrat.

    Co mozna trosku uniklo tve pozornosti je to ze pokud sud opravdu dobre naipregnujes-tedy „zalepis“ pory dreva ztracis hlavni prednst drevene nadoby tedy mikro-oxidaci po takovem zasahu se ze sudu stava nadoba srovnatelna s plastem.

    Mnoho zdaru

    #157768 Odpovědět

    Díky moc za vyčerpávající reakci – pokusím se tím řídit a hold budu poctive osetrovat a otirat 🙂

    #159461 Odpovědět

    Roman01
    Účastník
    Poslat vzkaz

    utírat utírat a utírat pořád dokola, žádné chemické látky bych nepoužíval a když je sud zašlí tak ho prostě obrousit.

    #159765 Odpovědět

    mylys
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zeptám se také,
    v sudu se mi po přetočení mírně rozkvasila medovina a prolínala kolem zátky (nebylo tam ještě bublátko). Teď se na tom místě kolem zátky, které je samozřejmě mokré, tvoří plíseň.
    Poradíte někdo jak to ošetřit a mohlo by to mít vliv na kvalitu obsahu pokud bych to nechal tak?
    V sudu bych chtěl medovinu nechat cca 2 roky.
    Fotka plísně tady:
    https://1drv.ms/i/s!AsezkFVwvgR_kNosyVnPZxTIIOpxlw

    #159777 Odpovědět

    benny21
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No skusal ste lanovy olej? Ked to raz do tyzdna pretriete lanovym olejom, tak sa toho musite zbavit.
    Ak to neotvarate, tak by som to mozno aj utrel, a zasypal praskovou sirou dookola (tak aby sa nedostala v ziadnom pripade dnu do suda), proste by som tam spravil podmienky nezlucitelne s mnozenim plesne.

    Ja uz som plesnivy sud utieral aj savom proti plesnam (rozriedenym). Len tam asi pozor aby sa to nedostalo do vina. A tiez ten chlor je dost silny pach, tak radsej nemanipulovat s vinom (aj ked teda snad by vyprchal).

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (celkem z 6)
Odpověď na: Dubový sud – nátěr
Osobní informace: