kdo ma solaris sem

Úvodní stránka Fóra Vinohradnická sekce kdo ma solaris sem

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 29)
  • Autor
    Příspěvky
  • #155831 Odpovědět

    filip2
    Host

    Toz co jake s nim mate zkusenosti letos, bylo potreba strikat nebo vydrzel takovy tlak? Nemerali ste cukernatost kolik uz ted ma?

    #155832 Odpovědět

    HonzaH.
    Host

    Solaris – výsadba loni, zjara střiženo na 2 očka, letos velmi bujný růst, nyní většina výhonů již nad úroveň 2. dvojdrátí. Na některých bujněji rostoucích jsem nechal 1 hrozen na zkoušku. Už mají konzumní zralost, na burčák by byly určitě, na víno by ještě tak 3 týdny potřebovaly. Jadérko už z větší části hnědé, obalené ještě sliz. obalem, slupka ještě s tříslovinami. Děti, ptáci a škvoři už to zobou. Cukernatost jsem neměřil.

    Proti chorobám neošetřeno, některé listy s malými tečkovitými 2-mm nekrozami a oschlé okraje. Asi perenospora, ale bez progrese. Jinak keře zdravé.

    Poloha – jižní svah, 300 mnm., Brněnsko.

    #155833 Odpovědět

    Leoš
    Host

    Letos panenská sklizeň, proti chorobam neošetřeno, po loňské zkušenosti jsem dal sítě. Cukernatost 11° ČNM.

    Poloha-460 mnm. Vranov nad Dyjí

    #155834 Odpovědět

    Martinezos
    Host

    Sazeno loni, letos jsem nechal nejake hrozny na zkousku. Strikal jsem proti plisni (Ridomil Gold + Luna experience) az po uzavreni hroznu a nasel jsem jeden jak zacina chytat plisen zevnitr. V sobotu sklizeno cca 5kg a ted popijime burcak. Je vybornej :-). Melnicko

    #155836 Odpovědět

    jíra-n
    Host

    Keře 5 až 7 let, měřeno namátkově – cukernatost 11-15 st. Sítě jsou každoročně naprostou nezbytností, a to proti kosům. Letos zatím není moc vos, vloni to byly nálety. Každým rokem stříkám jednou až dvakrát zónu hroznů Rovralem nebo Teldorem. Jinak keře zdravé, vitální.

    #155837 Odpovědět

    maoditab
    Host

    Zdravím, mám 100 keřů třetím rokem. Letos jsem stříkal dvakrát Acrobat + kumulus. Cukernatost je od 16-19 st. Martin

    #155838 Odpovědět

    MOLL
    Host

    Solarisu jsem na Moravě nechtěl. A když, tak aby se udělalo trochu opravdu sladkého vína. Ale skončí většina v burčáku a je to dobře.

    Celkem nízká cukernatost na jihu je v důsledku nedostatku vody. Solaris požaduje víc než jiné odrůdy.

    Perena ho může napadnout, ale většinou sama skončí a nepoškodí hrozny. Je to jedna z nejodolnějších odrůd, ale v kritický čas jsem 2 postřiky dal (víc ošetřovaný Kristal vedle je bez listí)

    Při základním ošetření na začátku sezóny uteče i oidiu.

    #155839 Odpovědět

    Bosch077
    Host

    To co popisuješ tu perenu. Tak přesně vypadá ESCA na mladým vinohradě. Já si to dotahl taky se sazenicema do vinice. A už jsem zlikvidoval 20hlav a furt to tam mám.

    Sazenice od osičky v bilovicích naproti coop. Palava,hib,i cha.

    #155840 Odpovědět

    HonzaH.
    Host

    Molle, tobě vadí, že si lidé na Moravě sází ve svém vinohradu Solaris? A pokud ano, tak proč? Nějak to spojení „jsem nechtěl“ nechápu.

    Ad Bosch077 – na ESCU to nevidím. Pokud vím, tak ESCA je problém starších keřů s velkými rannými plochami a nekrozami dřeva a ne 1-letých sazenic. A ani to jako ESCA nevypadá. To co mám já, je spíše na starých listech dole u země, mladé jsou netknuté (čili ani pro perenosporu to není typické). List je normálně krásně tmavě zelený, ale má několik malých jasně ohraničených nekrotických skvrn, bez žlutého lemu..

    #155841 Odpovědět

    MOLL
    Host

    v tom, že když se hrozny sklízí v období, kdy jsou ještě teplé noci, tak nemají optimální kvalitu. V teplých částech moravy má být tolik Solarisu, aby se spotřeboval na první burčák a sladké výběry (včetně na slunci sušených – to tu vůbec nemáme), ba i nějaké to suché, na srovnání …

    Ale momentálně je situace taková, že kdo chce nějakou novinku (ale dobře vyzkoušenou), skončí u Hibernalu a Solarisu. To už je přehnané, za chvíli vyjde Hibernal z módy a nikdo ho nebude chtít. (Na přednášce nám říkal, že z prvního pokusného vinohradu prodávali H, který ještě nemohli po pravdě zatřídit, jako VZ, klon Znojemský, Sauvignonový). Myslím, že je čas i Solaris trochu brzdit. Takových je krásných odrůd, které nikdo ani nezná!

    Do opravdových muškátů nikdo nejde a jak tu chybí! (Pravda, jsou náročnější na vinici i ve sklepě)

    Esca je problém řezné rány, i roubovaných sazenic, na slovenku pár vinohradů do 4 let na 30% přežití. Po podezřelém keři otřít nůžky slivovicí, jinak si to roztaháte na další keře v řadě. (Nalít slivku do takového toho maličkého spreje od třeba propolis. tinktury do huby)

    #155844 Odpovědět

    HonzaH.
    Host

    nepředpokládám, že na základě Mollových příspěvků půjdem vyklučit svých 100 hlav Solarisu na zahrádce. Většina lidí, co tu píší, jsou z okrajových vinařských oblastí (či přímo z nevinařských), kde Solaris své místo jistě má.

    Já své sazenice mám z prověřené německé školky, tak předpokládám, že nedistribuují sazenice nakažené ESCA.

    #155845 Odpovědět

    MOLL
    Host

    problém s ESCA nemají.

    #155848 Odpovědět

    babra2
    Host

    To nám tu opravdu chybí, aby někdo z Čech reguloval, kolik má na Moravě být vysázeno toho či onoho. Solaris nemá u nás registraci, veškeré výsadby tak jsou na burčák nebo u malopěstitelů – mikrovinařů samozásobitelů tzv. čučkařů a u zahrádkářů. A jestli tito postupně nahradí MT Solarisem a budou z něj dělat i víno, nejen burčák, bude to jedině dobře, protože MT už dnes skoro nikdo nepije a tito lidé by časem úplně zanikli.

    #155849 Odpovědět

    petrmk
    Host

    Registrace Solarisu u nás snad není potřeba, pokud je registrován v EU (je to ale pouze moje doměnka). A pokud by chtěl někdo MT nahradit Solarisem, tak je to podle mě škoda. Taková dobře udělaná Müllerka je prostě dobrá. A Solaris je taková móda, ale tak dobré víno jsem z něho zase nepil. Na burčák a do okrajových oblastí asi fajn odrůda.

    #155851 Odpovědět

    MOLL
    Host

    registrován je v Německu a navzájem si je uznáváme, takže Volařík a snad Šilinek mají Solaris přímo na Pálavě a Čejkovice exkluzivně prodávají nakoupený z Klobouk. A jeden ho zřejmě skrytě míchá do mylerky (co neprodá jako burčák), a druhý přebytek prodává. A tak většina skončí jako mírně voňavé suché víno na rychlé vypití. Stejně jako jsem v době, kdy Solaris nebyl ani v genofondu radil sázet, teď radím „dobře si to rozmyslete“!

    Je pravda, že dobře udělaná mylerka je o něčem jiném. Ale to musíme přiznat každé odrůdě – proto ji rozlišujem a uznáváme jako odrůdu.

    Tolik napité ještě nemám, abych mohl soudit jaké je to víno, ale když mi starý Floder z Vranek říkal, že už taky Solaris má, špásoval jsem, že na burčák. Doslova se zachmuřil a povídá: „Nesázím révu na burčák! Dobré víno z něj je!“

    Ale jde mi o to, aby ho nesázel každý, aby zbylo místo i na jiné, samozřejmě dobré odrůdy.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 29)
Odpověď na: kdo ma solaris sem
Osobní informace: