Úvodní stránka › Fóra › Vinařská sekce › Hodnocení 100 bodovkou
Zdravím degustátoty praktiky. Chtěl bych zde vyvolat trochu diskuzi o hodnocení 100 bodovkou na malých výstavách. Co si o tom myslíte?
Pochopitelně 100 bodovka s poctivým vypisováním lístku! Mně 20 bodovka v podstatě nevadí, ale vadí mně to „švácání“ od boku.
Jinak bych rád pozval degustátory na naše hodnocení do Uherského Hradiště Sadů.
Hodnotíme už v tuto neděli (3.4.) od 9:30.
Uvítáme každého kdo má „na patře“ a nebojí se 100
vky. Dorazte nahlédnout, jak se hodnotí na kraji vinorodé oblasti.
(Nechci machrovat, protože na tom takřka nemám zásluhu, ale úroveň hodnocení na uherskohradišsku Boršice, Traplice, Kudlovice, Mařatice atp. považuji za daleko vyšší než kedkoli dolů na jih)
jsem 100bodovku ozkoušel 3x, a dopadlo to tak, že jsem to klepal na mobilu do své spešl kalkulačky a ostatní psali.
Připadá mi spravedlivější, ale nesmí si degustátoři nic nalhávat.
A praxe „jet po řádku“ tomu napomáhá.
Dokonce i supervizoři nejsou jednotní v tom, zda můžou udělit body „mezi řádky“
Bodování 100kou je podle mého názoru určitě lepší,je tam širší prostor na hodnocení. Bohužel v prostředí malích degustací to nemá valný smysl. Stejně se boduje u jednoho stolu. Ve velké většině degustací to dopadne tak že prevážná část bodovačů projde několik málo vzorků a pak to dává od boku. Ja s tim celkem souhlasím považuju za učelnější daný vzorek prodebatovat a probrat. Maximálne si bokem pro sebe napsat poznámku. Ti co chtějí dát víno na trh, tak sem vzorky dávají jen proto aby si udělali obraz o tom jak jsou na tom v porovnáni s okolím.
Všechno je o lidech…
100ka je náročnější na čas i um hodnotícího, je přesnější a víno dokáže spravedlivěji obodovat, protože se hodnotí víc parametrů než třeba u 20ky.
Jinak na vesnických koštech nejsem zastáncem ani jednoho systému. Dodrbaných komisí sem viděl hromady jak u 20 tak u 100.
Všechno je o lidech, raději budu mít pěkně ohodnocenou výstavu s 20kou než dojebanou 100ku. A tak jak se střílí body od pasu u 20ky, tak je to i u stovky. Lidí, kteří poctivě bodují každý parametr je málo, nehledě k tomu, že to většinou stejně po spočítání ještě upraví…jé…vyšlo mě 79, ale to je málo, tak dám 83 a je to.
Proč ne 20ku a proč ne ju střílet od pasu? Pokud jsou u stolu rozumní lidi, o víně něco ví a rozeberou si každý vzorek, jeho klady…mínusy, je to pro mě daleko lepší než mět blbečka, který se sekne o 20 bodů a trvá na průměru a že jich je taky hromada.
Schopných lidí, kteří dokážou objektivně ohodnotit neni moc, a pokud ten člověk je rozumný a má „hubu“, tak ať to dělá jak chce…od pasu a nebo vypisuje poctivě všechno.
Bodovaček projdu každý rok několik, když jsem začínal bylo jich aj 15 ročně, teď na místní výstavy z pracovních důvodů tolik času nemám, ale ze 5 jich za koštovou sezónu stihnu, nějaký přehled mám a myslím, že vím o čem mluvím, chodím hodnotit aj na salon vín, vinné trhy nebo juvenále… to jsou soutěže, kde si o vzorku moc nepovykládáte a spíš hodnotí každý sám a poctivě podle bodů, je k tomu systém, který za vás body sčítá.
A aj proto jsem raději u stolu na dědinské bodovačce za rozumného mluvku, než blba s kalkulačkou. A že i těch s kalkulačkou potkám po hodnocení dost na mol bo spíš na šrot….:)
A tak…všechno je o lidech…
No právě že na uherskohradišťsku je každý hodnotící sám u stolu. Po ohodnocení všech vzorků se sejdou a ještě probírají případy, kde průměr nedává smysl. Obvykle přelíznou 3 max 5 nej v odrůdě a dohodnou se na seřazení.
Docela dobrý systém, ale vůči blbům a ochlastům imunní pochopitelně není.
To zda je tabulka 100vky vyplněna je na kontrole předsedovi komise.
Také chodím hodnotit do Valtic Elwisem a to je pohoda. Rozhodně lepší než program Shyraz co byl na Vinum Juvenale. Navíc teď už ve Valticích hodnotí u „kulatého stolu“. Každý sám zadá známku do Elwisu, před uzavřením hodnocení může proběhnout diskuze. Ale chodí tam takový degustátoři, že to v podstatě není nutné.
Takoví podmínky na malých výstavách poskytnout neumíme.
U nás ve Znojmě hodnotíme pěti bodovým systémem na jedno desetinné místo. Samozřejmě o bodech diskutujeme s předsedou komise.
Dobrý den,
Parkerova nebo-li 100bodová stupnice je efektní při bodování v komisích kde ,tzvn. předseda komise bude člověk který umí hodnotit a pozná vady.Komise ideální 3-5 lidí více je zbytečné.Každá komise dostane příslušná vína.(odrůdy) každá komise dle počtu vzorků většinou 3odrůdy.O víně se musí diskutovat a dojít ke shodnému hodnocení — kompromis je lepší než aby rozdíl mezi degustátory byl 15bodů .Zášťít odborníkem který podezřelá vína přehodnotí(vady,vyřazení)
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena