Úvodní stránka › Fóra › Vinařská sekce › víno za 16?
Vin. mut. to snad nemyslí vážně s cenou sudovek :/ Od 16Kč/l? Co to je? Přelisované kvasnice? Nebo čučo z Moldávie? 50% vody? Tohle je normální urážka všech vinařů. Urážka práce, kterou musí vinař ve vinohradě a ve sklepě udělat. Jaký na to máte vy ostatní vinaři názor?
Stáčirna mutěnice je urážka vinařství. Jedna z firem co je na trhu jen a jen pro peníze… ale věřím na mlýny co melou.
co jezdí s cisternama, říkají nákupka i 6-8 kč. Na netu jsou firmy, které nabízí CS 14% alkoholu za cca 14 kč, šarže 200 000 l. Když totiž neděláte víno na nejsevernější hranici jeho výskytu, v kraji kde přes léto nekápne ani z nebe, natož z postřikovače, tak se jinak vinaří. A když máte na výběr révu nebo kaktusy, protože nic jiného v tom suchu nevyroste, tak neprodáváte nijak draho.
Až lihová mafie nějak škobrtne a dovolí, aby se provalilo, že ve světě je i levné dobré víno, moravští vinaři maj šlus. Zatím nám tu nalejvaj taliánskou „pálavu“, propagujou moravské vinařství, aby jim ta přeměna italské vody na moravské víno víc vynášela a snaží se zakázat vinotéky, aby mohli všechno víno prát do lahví. Láhev totiž prvné zaplatíte a až pak ochutnáte.
Proto taky nejsou ve světě malebné sklípky a vinařský folklór. Konkurovat velkovýrobě nejde.
Mel jsem nekolikrat vino z cisterny ze spanelska, jako hrozne to neni, ale srovnat to s nasim teda nejde. Samozrejme i u nas jsou hnusne vina, ale kdyz je solidni rocnik, tak je to nesrovnatelne. Delam jen pro sebe a jak je zvyk, ze 50kc/l do PET, na to bych se mohl…. Ale dost lidi v okoli prodava i levneji, ale asi to moc nepiji a nevi co s tim, ale jestli je to dobre?! Vino musi chutnat a podle toho by mela byt cena
…vaše příspěvky mívají hlavu a patu, hodně je vidět sečtělost a všestranný zájem o obor a také ochota poradit i pomoci, nicméně, tohle jste musel psát pod vlivem roséčka vyrobeného na zakázku ze 14% cabernetu a italské „pálavy“ , případně ještě nějaká ta armatůra pančované kořaly do toho. Právě osobní návštěva sklepa s degustací na místě, je tak trochu záruka nekupování zajíce v pytli, alespoň u mě ve sklepě to tak funguje a klidně po ochutnávce nalahvuju na zakázku co zákazník chce, pokud prodám něco z archivu, tak vždy s upozorněním, že pokud by tam byl problém, což se stát může, tak vrátím peníze, nebo dám náhradu. A že bych měl mít nějak utrum se fakt nebojím, protože má klientela by do tzv. „vinoték“ nešla, to by mohli už dávno…..no tak jsem se ani rozepsat nechtěl….tak prosím, neházejte moravské vinaře s „vinaři“ do jednoho pytle.
ne, zcela střízliv jsem to psal a všechno je pravda. Vím, že je rozdíl mezi prací poctivou a šmejdem, ale taky vidím, že naši vinaři jsou schopni vyrobit jen 1/3 vína prodaného u nás a o ty 2/3 se rvou takoví lidé, že je ani popsat neumím. A samozřejmě – nejvíc jim vadí právě poctiví vinaři, tím, že nabízejí srovnání.
Moravské vinařství má před sebou dlouhý a těžký boj nejen s průmyslovým vínem, ale hlavně s nepřáteli z vlastních řad. A podle mne, je jedním z problémů zakopanost ve vlastním sklípku, zavřené oči před tím, co se děje ve světě i na našem dvorku. I jsem si z toho dělal srandu v článku o Sherry, který mi nabídl srovnání s nejjižnější vinařskou oblastí v Evropě. Např. srážek stejně, stejný nadávání na sucho, akorát oni mají 2x vyšší průměrnou teplotu …
A můžu být tak drzej, protože už dávno jsem se vydal jinou cestou, což mi tady na hororách, ani nic jinýho nezbylo.
plně souhlasím s názorem vinaře ze slovácka ale i ostatníma jenom nějak nechápu o co jde Mollovi.Vím že je pro něj těžké dělat víno v horách,ale věděl do čeho jde a za to nemusí být naštvaný na ostatní.Co se týká vína za 16 kč-zkoušel jsem asi před pěti lety-když nám pomrzlo více jak 60% sehnat víno právě z Mutěnic za Těch 16.Z šesti nabízených vzorků ani jedno nemělo vyšší hodnotu.Vína byla buď po sirce,nebo špatná.Musí být však i Mollovi jasné že se nedá víno vyrobit za 16 kč.Jednoduché počty a bavím se samozřejmě o malovinařích.Pokud máte na deseti árech 400 hlav a na každé hlavě max.3 kila posbíráte 1200 kg.Z toho se dá udělat po vylisování a odkalení cca 800 litrů-beru v úvahu že máte bílé i červené.Po absolvování desítky koštů na kterých svoje víno vystavujete a počítám
i s minidegustacemi s kamarády a samozřelmně i s kolemjdoucími,kolaři atd. a pak ještě vlastní spotřeba-zjistíte že Vám zbylo na prodej 500 litrů vína.Pokud si ho zhodnotíte za 16 korun dostanete se na 8 000 kč.A teď náklady.Pokud začnete od začátku jako třeba Moll,než si vinohrad vysadíte pořídíte sklep,nádoby mlýnky,lisy postřikovač,motyku a pak až to budete mít,musíte brát v úvahu že vinohrad musíte hnojit,stříkat a do vína dát třeba i cukr a kvasinky a nebudu počítat maličkosti jako je třeba síra nebo roztoky na měření atd.atd.-zjistíte že návratnost je při těch 500 litrech co Vám zbudou/a teď počítám že víno prodáváte ne za 16,ale za 50 kč litr/asi 25 let.A takových blbců je nás opravdu hodně.To že člověk stráví ve vinohradě a ve sklepě většinu volného času to nepočítám-beru to jako koníček-jinak bych se dostal do mínusu.A jak sa u nás říká“včil mudrujte“.
o to, že je třeba si povšimnout, že o pár set km jižněji je réva doma, má lepší výnos a někdy i kvalitu. Tam dělají víno levněji a ve velkým. Někdy i v opravdu zajímavé kvalitě. Je jasné, že podvodníci dovezou nejlevnější = nejhorší a ještě nás utvrzují v tom, že je to bomba a doma špatný. Ale kdyby někdo dovezl slušný a prodával to normálně (já to nebudu) asi by ho zastřelili, ale myslím, že by měl víno i lepší než někeří strýcové. Nemluvě o některých firmách.
Nemluvě o tom, že by mohlo být úplně jiného TYPU – například u nás vysloveně chybí muškáty, natož sladké.
Moravské vinařství čeká boj, a vývoj.
Se sladkýma muškátama běž do kopru…
a jsou kraje, kde je to tradice. Třeba celá jižní Francie
Ale proč zavádět takovou tradici u nás.francii francouzům-moravu moravákům
Mám stejný názor jako Moll
V Moldavii jsem nebyl, ale co jsem pil v Bulharsku červené tak to je srovnatelné s červeným z Burgenlandu – u mě nejlepší na Bordoeaux nemam
z/nebojte se ne z hradu/ale z vinohradu-bylo krásně a tak jsem byl stříhat a jelikož jsem byl zvědavý jak bude reagovat Moll,tak jsem se do toho trochu začetl.Asi jsme trochu odbočili od tématu „víno za 16“,nebo mi snad chcete tvrdit že ty dobrý muškáty ńebo ty dobrá červená vína z jihu vyrábí snad za 8 korun,tak jak to tvrdí ti kamióňáci?Blbost.A můj názor jako malovinaře o kvalitě našich vín?Jsou srovnatelná s našimi velkovinaři a možná právě proto že nejsme tak na jihu a sem tam i zaprší a teploty jsou zde v létě i kolem 35°C,jsou vzhledem ke své kyselince možná elegantnější jak jižní vína.Ale každá oblast si nese svoje.Jsou vína které se do určitých oblastí nehodí a to musí právě rozhodnout vinař co bude pěstovat.Letošní ročník svědčí červeným vínům,které jsou hladší,ale i Rýnským ryzlinkům,kde je pořád krásná kyselinka a vysoká vyzrálost ji nijak neovlivnila.Bavím se o jižní Moravě.
nikomu lést do zadku ale napíši vlastní zkušenost.
Můj předloňský portugal stál tak za h…. že jsem ho nenabízel a za těch 25 se mi to nechtělo prodávat. Nechal jsem to tak s tím že jsem doufal že se to trochu spraví, nespravilo. Tak jsem byl donucen koupit nějaký dovoz kvůli barvě. Jelikož se známe delší dobu(kšeftař s víny) požádal jsem ho ať mi vezne opravdu něco pořádného. S označením MP u kterého mi tvrdil že je to opravnu MP, dovezl merlot za 24,- Víno mě překvapilo opravdu chutné sametové škoda že ho naředili nějakým stolákem aby srazili cenu. Takže podle mích propočtů to tak za 20,- Kč dovezl přidal do toho 20% stoláku (za těch 8,- Kč to se opravdu vozí) aby to bylo legální a hybaj do světa (teda vlastně jen do česka není nad spokojeného čecha který koupí něco levně). Zajímala by mě chuť neředěného, určitě bych takové víno taky uměl vyrobit ale né za tuhle směšnou částku. Ve světě je mraky dobrých vín a za babku to jen prodejci za vidinou zisku vína ředí. (Teď se bavím o červeném u bílého je to trochu jinak, teda u mě.)
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena