čiření vína – problém

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce čiření vína – problém

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (celkem z 10)
  • Autor
    Příspěvky
  • #154686 Odpovědět

    rondek
    Host

    Dobrý den, při čiření červeného tosil + želatina se mi víno zakalilo – předtím bylo vizuálně čisté, po 10 dnech se vůbec nečistí aje totálně kalné jak při presu, 11 stupňů ve sklepě. Je problém teplota? Případně jaké můžu přidat jiné čiřidlo aby se víno vyčistilo? Máte s tím zkušenosti, zase aby to nějak nereagovalo ještě hůř s tou želatinou a aby to nějak moc nestrhávalo barvu jak bentonit. Mohl bych to vzít rovnou přes desky, ale nejspíš by to ucpávalo jen filtr v takovém stavu a navíc nechci přijít o tu barvu.

    #154689 Odpovědět

    MOLL
    Host

    přesně to, o čem čiření být nemá.

    Ano, je možné něco přidat, aby jsme se něčeho zbavili.

    Ale ve většině případů to tak nefunguje. (Tablety na hubnutí nás nadbytečných kil nezbaví)

    Čiření je o tom, najít ten vzácný případ, kdy to zafunguje. To hledání by mělo proběhnout před tím, než se do čiření pustíte!!!

    Takže teď by asi první rada měla být – vzít sadu zkumavek/koštovaček do půlky dát různé koncentrace tosilu, do druhé půlky různé koncentrace želatiny, nechat cca 2 h, průběžně rotačně setřásat a pak vyhodnotit, co pomohlo nejlíp. Případně udělat ještě jeden test na spřesnění dávky.

    Pak by se mohla hledat i jiná čiřidla …

    11 °C je tak hraniční, když se víno zakalilo, reakce zřejmě proběhla.

    #154690 Odpovědět

    honza14
    Host

    Já spíš nechápu, proč čiřit červené tosilem a želatinou. Pokud bylo čisté a potřeboval jste stáhnout třísloviny spíš bych volil bílek. Dobrá je kombinace tosil+želatina+bentonit, možná bez bentonitu to tak rychle nesedá.

    #154691 Odpovědět

    Bosch077
    Host

    Stalo se mi to samé ale v bílém víně.

    Stahoval jsem hořké tóny.

    Jak píše MOLL tak jsem dělal vzorky a vše vyřešilo přidáním ještě jednou křemičitý sol(tosil),a na druhý den želina sedlá a víno se čistí.

    #154692 Odpovědět

    MiloslavV
    Host

    Čiření v letošním roce bude extrémně náročné a bude to trošku zkouška dovedností. Důvodem je suchý rok, který způsobil silné navázání bílkovin respektive záporných polyfenolů. Sám jsem si minulý týden prošel peklem. Želatina s tosilem se ještě dala (i když sedimentace trvala poměrně dlouho), ale stabilizace proti bílkovinovým zákalům je horor (zejména u VZ a TR). Bentonit u komplikovaných vín (při doporučených dávkách nad 250 g/hl) nezabere. Letos pomůže jen kladně nabitá Vyzina. Teplota hraje roli ve všech fázích čiření, ideální 17 až 19 stupňů. Pod 15 nic moc a 10 je tzv NULA. Hodně zdaru.

    #154693 Odpovědět

    rondek
    Host

    Vizina pomůže? Nebere barvu?

    #154694 Odpovědět

    MOLL
    Host

    je prý nejjemnější z čiřidel

    #154695 Odpovědět

    Bosch077
    Host

    Teď nemúžeš začít čiřit vizinu. Prvni vyřeš problem co ti teď vznikl, a potom se radči do dalšího čiření nepouštěj.

    Tak jak jsem ti psal. Udělej si vzorky. A jiz na druhý den uvidíš kolik přidat tosilu.

    Mě to vyšlo že musím dodat 30ml/hl a na druhy den želatina sedla. A i víno má požadovaný výsledek. Hořčinka je pryč.

    #154696 Odpovědět

    rondek
    Host

    Tosilu jsem dal maximální dávku co je udávaná, takže bych tam asi další již necpal, protože nikde jsem se nedočetl co může udělat přehnané množství tosilu, vy to víte? Vzhledem k tomu na co se používá tosil v průmyslu bych nerad někoho otrávil. spíš mne zajímá jestli by tmu nepomohla ta vizina, když už je tam tosilu maximum.

    #154698 Odpovědět

    vinarzeslovacka
    Host

    mám ty nejlepší zkušenosti, používám ji už několik let v kombinaci s tosilem v poměru 4:1(80ml:20ml/hl), ale to je obecně, jinak platí to co je psáno ve výše uvedených příspěvcích a sice vyzkoušet v menších množstvích. Ideální je samozřejmě znát druh zákalu na základě rozboru. Já mám ale tu zkušenost, že u bílých vín funguje tato kombinace dobře i za nižších teplot, aplikace je jednoduchá a rychlá. Letos všechno bílé po aplikaci za 48 hodin jak křišťál.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 příspěvků - 1. až 10. (celkem z 10)
Odpověď na: čiření vína – problém
Osobní informace: