pročistění vína?

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce pročistění vína?

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #154459 Odpovědět

    eskymo
    Host

    Předesílám, jsem amatér a nemám ambice dělat víno ve velkém, vyrábím víno letoškem teprve potřetí. V demižonku, letos jsem použil ušl. kvasinky.Chci se vyvarovat co nejvíc nepřirozených doplňků pro stabilizaci a chuť vína bych chtěl ponechat co nejvíce původní. Přesto jsem pro čiření použil letos na zkoušku čiřicí směs s bentonitem, nicméně očekávané vizuální pročištění vína se nekonalo. Víno se chuťově zjemnilo, nějaké nepříjemné tóny až na zvýšenou kyselost předtím nebyly, ale ocet to určitě nebyl. Filtraci použít nechci, někde jsem se dočetl, že to je nutná technická pomůcka v dnešní rychlém světě pro víno na byznys. Ale v domácích podmínkách, kde není kam spěchat, bych čekal tři týdny od dokvašení a dvojitém přelití (kvůli kalům na dně) mezi demižony, že se víno úplně dočistí. Dojde k tomu a pokud jo jak dlouho od použití čiřicí směsi?

    #154461 Odpovědět

    MOLL
    Host

    A co si prvně něco seriózního přečíst ? Dej mail, pošlu.

    Prostě spěcháš

    #154462 Odpovědět

    eskymo
    Host

    Díky předem. eskymoski@atlas.cz

    #154466 Odpovědět

    malovinar2
    Host

    ste použil ušl. kvasinky tak charakter vína dycky pude za kvasinkama a jeho přirozenosti spíš uškodíte, stejně jako proháněním bentonitem a čiřidlama týden po vykvašení. to že je víno kalný ještě neznamená že je špinavý/nečistý. teď víno nejlíp podrží když po PONECHÁTE na jemných kalech, pokud sou zdravý. po je nejlepší cesta ke stabilizaci.

    #154469 Odpovědět

    eskymo
    Host

    Koukám-li přes demižon, víno je ještě slabounce zakalené, nechám v klidu jak radíte na těch jemných kalech a budu víc trpělivý. Je pravda, že loni jsem na něj z jiných pracovních důvodů zapomněl a víno se dočistilo samo. Nedělal jsem si zápisky a když jsem se letos tomu věnoval víc, tak mám pocit aby mi něco neuteklo.

    Jo, o ušl. kvasinkách to vím, že potáhnou chuť podle použitého druhu, zvolil jsem kvasinky k odrůdě révy. Mám i přes úzkostlivé dodrž. čistoty obavu, že se mi nerozjede spontánní kvašení nebo budou problémy, proto. Révu pěstuji bez chemikálií a nechci korunovat roční snažení nějakou amatérskou chybou při zpracování moštu a dalším. S každým rokem poznávám, že těch rizik a úskalí amatéra existuje čím dál víc a lepší snad nevědět a smekám před těmi, kdo tomu rozumí.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
Odpověď na: pročistění vína?
Osobní informace: