Odpověď na:

Úvodní stránka Fóra Odpověď na:

#154399

malovinar2
Host

checete nechat dokvasit do sucha nebo chcete zbytkáč? já nechávám červený kvasit v otevřených kadečkách (otázka co myslíte termínem „sud“), míchám kdy du kolem, letos sem ani nedával pyrák na červený hrozny – byly zdravý radost pohledět.. jinak ale pyrák věčinou dávám. všecky červený (5 druhů /tratí, cukr 19-21) začly kvasit cca do 24 hodin, dokvášijou postupně po 11/12 dnech jak byly sbíraný přesně po sobě bez vyjímky(!), prostě přestane pěnit šlupky sednou na dno, chvílu počkám (asi den a míchám!) vypresuju, nechám sednout hrubej kal a hned stočím do plnýho, nečekám moc dlouho taky kvůli oxidaci, mošty mám nechráněný. sířím klasicky plátek na hl. všechny červený mám letos s málem kyselinky (pocitově), síra není a nebude letos moc poznat ve vínech, třeba NG se dal pit tři dny po zasíření bez vážné pachuti po síře! zbytkáč nenechávám záměrně nikde – víno se blbě udržuje .. letos je na červený fantastickej rok. třetí den koštuju skoro výhradně vyčištěnej proužek vavřinca z demižonu co mám na kaly, a su uchvácen!