Pokud to jsou těkavky, tak vám míchání na kalech nepomože. Ba naopak… těkavky pro vznik potřebují kyslík…a co se stane když to budete míchat? Budete to okysličovat, takže se vám namnoží ještě víc.
V podstatě jsou možnosti dvě…opatrně těkavé víno přidávat do zdravého, ale pokud toto hned nezkonzumujete hrozí, že se těkavky namnoží i tam. Takže kazit mladé a zdravé? A druhý způsob je kvašení přes čtyři, těkavým vínem „dolihujete“ mošt, v podstatě ho tam dáte cca třetinu a dvě třetiny moštu, pak rozjedete kvašení, kvasinky by měly část těkavek odbourat. Zkušenosti s tím nemám a zase… kazit si mladý pěkný mošt?
Raději bych oželel pár litrů špatného vína a vylél ho do kanálu, než kazit nové a poučil se z chyb a udělal vše proto, aby se to už neopakovalo.