chladenie pri kvasení

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce chladenie pri kvasení

  • Toto téma je prázdné.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #154329 Odpovědět

    benne1
    Host

    chcem sa opýtať malovinárov ako riešia chladenie rozkvaseného muštu,proste riadené kvasenie v malom množstve 200-300l

    #154330 Odpovědět

    MOLL
    Host

    protože do 300 l se mošt neupeče ani ve dřevě.

    Ve větších se řeší vodou stékající po stěnách (vhodné omotat provazkem do spirály, aby ta voda nefrčela rovnou dolů) nad 3000 l je nutné chlazení vnitřní.

    #154331 Odpovědět

    Vinarzjihu
    Host

    Ale resi, zalezi v jake nadobe kvasite, pokud je to demizon nebo sud s malym hrdlem, tak se s tim moc delat neda. Pokud kvasite v nerezce nebo plastu s vetsim hrdlem, tak nejjednodussi reseni je nainstalovat do lisovny mrazak a naplnit ho petkama s vodou, jen trochu zmacknout aby vam led petku nezoztrhl. Mate tak nachystanou slusnou zasobu chladiva, na kost zmrzle petky pak davate primo do kvasiciho mostu a teplomerem merite teplotu, investice cca par set korun za energie.

    No a pokud chcete trochu lepsi reseni, tak kupte vetsi vycepni chlazeni, kousek hadice a nerezovy husi krk, z toho namotejte spiralu a tu pak ponorte do nadoby, zase vam pak staci teplomer a zapinani kostky v pripade potreby. Pokud ten krk sikovne ohnete, tak ho dostanete i do toho sudu ci demizonu. Daji se tak chladit i namlete rmuty a mosty pred odkalenim a samozrejme podchlazovat dokvasejici vina, kde chcete nechat zbytkovy cukr. No a za jeste trochu vic penez nainstalujete s sikovnym elektrikarem takto i plne automaticke chlazeni..

    S vycepackou kostkou najednou uchladite i tri petistovky, investice cca 10000.

    #154335 Odpovědět

    Veltlin
    Host

    V takých množstvách mušty zakvášané modernými suchými kvasinkami prekvášajú pomaly, rovnomerne. Pokiaľ zakvášam prirodzenou mikroflórou a vidím, že sa kvasenie veľmi rozbieha, pribrzdím ho prisírením.

    #154338 Odpovědět

    Severák
    Host

    I odkalený mošt (24h) dokáže pětistovku ohřát z 16°C na 24 až 28°C.

    Na nerezu mám nalepený teploměr. Ten co se lepí na akvárko. Při 21°C chladím 5 až 10 PET lahvemi.

    Investice minimální a účinnost velká.

    Dávat síru do kvasícího moštu je pěkná blbost.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 příspěvků - 1. až 5. (celkem z 5)
Odpověď na: chladenie pri kvasení
Osobní informace: