Postup sanitace plničky enol-matic před a po lahvování
Čištění filtračního systému před plněním:
Po sestavení systému propláchnout studenou vodou.
Poté vypustit vodu a napustit roztok Oxion (0,1%). Projet roztok celým systémem a nechat působit 15 minut. Poté vypustit poslední zbytky roztoku.
Napustit studenou vodu a nechat protékat tak dlouho, dokud nebudou vypláchnuty poslední zbytky desinfekčních roztoků ( minimálně 20 litrů, nesmí být cítit octový zápach). Vypustit veškerou vodu a napojit systém na zfiltrované víno.
První lahve senzoricky zkontrolovat a dle potřeby vylít do odpadu nebo vrátit zpátky do nádrže.
Pokud se láhvuje delší dobu, je nutné každé dvě hodiny plnicí jehlu postřikovat roztokem BS-SU. Počkáme až roztok BS-SU zaschne (vypaří se alkohol).
Po lahvování, sanitace plničky:
Po lahvování vypustit všechno víno, propláchnout plničku horkou vodou z kohoutku (cca 10 litrů), aby došlo k odstranění všech zbytků vína.
Nachystat si 3 %ní roztok BS-124 (tj. 3 deci přípravku do 10 litrů vody). Zaplnit svíčku a nechat cirkulovat celým oběhem 30 minut (pro odstranění nečistot).
Poté propláchnout studenou vodou do vymizení alkalické reakce (minimálně 20-30 l vody).
Pak napustit 0,1 %ním roztokem Oxion (tj. 15 ml přípravku na 10 l vody) a nechat stát 15 minut. Část roztoku se ponechá na uchování jehly a hadičky po dobu cca 1 hodiny.
Po vypuštění roztoku se celá plnička řádně propláchne studenou vodou tak, aby nic nebylo cítit po octovém zápachu.
Svíčka, jehla a hadičky se pak vloží do roztoku BS-SU, ve kterém se skladují do dalšího lahvování.