Odpověď na:

Úvodní stránka Fóra Odpověď na:

#154019

sojin
Host

K měření kyselin se používá roztok K, který seženeš ve vinařských potřebách, je možné, že v tomto období bude vyprodaný, protože je po něm vždycky sháňka, k tomu si koupíš zkumavku. Měření je založeno na principu titrace, tzn. že naliješ určitý množství moštu do zkumavky a kapeš do ní roztok dokud se ti obsah zkumavky nezmění na určitou barvu, podle spotřeby roztoku vypočítáš pak obsah kyselin. Přesný návod ti klidně můžu zaslat. Roztok K stojí kolem 40 korun. Zkumavka nevím kolik může stát, něco kolem 60 asi. K měření pH se používá pH metr, což už je dražší věcička, já osobně ho nemám a většina malých vinařů určitě taky ne, i když znát hodnotu pH je užitečné. S tím obsahem kyselin, já osobně nejdu do kvašení pokud to nemá aspoň přes 7 g/l u bílých. Záleží na odrůdě a druhu vína, který chceš vyrobit, jako ideál bych viděl rozmezí 7 – 9 g/l, ale je to fakt hodně variabilní, co se týče ročníku a odrůd atd.