pomóc!!!! chuť vo víne po pivnici.

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce pomóc!!!! chuť vo víne po pivnici.

  • Toto téma obsahuje celkem 8 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Michal Vlcek a poslední změna proběhla 23.1.2015.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (celkem z 9)
  • Autor
    Příspěvky
  • #153063 Odpovědět

    Zdravim vás čo s chuťov vo víne po zemiakoch alebo pivnici dal som ošetrenie SenzoVinom 2x, trpka chuť odišla zapach na 90 percent odznel ale chuť to ešte neni ono mam to nechať uležať dal som po 2x po 40g senzoVinu na 150L a postačal teraz neviem pokial tam ešte niečo ide citit v chuti či ešte senzoVin slebo nechať viležať jedna sa o mladu Rulandu šedu v pivnici nikdy nenolo vino ale nieje tam ani zelenina ale puch pivnice mi to natiahlo vďaka za rafy.

    #153065 Odpovědět

    richwine
    Host

    Ahoj,

    mal som prisernu pachut a vonu ako stara handra z drezu, 2x stacka, zasirene…7-14 to drzalo potom navrat. Nikto sa nevedel jednoznacne vyjadrit, az posledny tip bol „jednoznacna sirka“.

    Takze test s poharom a kvapkou Desulfin. Zabralo to, hoci uplne taky nenapdany ton z toho nevybucham kedze uz bolo asi neskoro.

    Skus to s tymi 2dc vina Desulfin, Kupzit.

    #153066 Odpovědět

    richwine
    Host

    vlastne som tym chcel povedat, ze to nemusi byt ta pivnica, ale sirka 🙂

    #153071 Odpovědět

    MOLL
    Host

    po sklepě je poměrně častá, já radím – čistota!

    Ta v mnoha sklepech chybí.

    Ale test na sirku si můžete udělat. (2 sklenky, do jedné přidat trochu mědi(stačí 10 kč mince, kousek plechu, neizolovaný drát, špetka modré skalice)), už z ní nepít!!! a očichat, zda se změnila vůně. Pokud ano, je to sirka.

    A taky dát ochutnat zkušenějšímu sousedovi často pomůže.

    #153074 Odpovědět

    malovinar2
    Host

    no chlapi já nevim co ve slovenštině znamená sirka, ale na moravě nebo aspoň u nás na dědině je to sirovodíkovej(!) puch (jak záprtky), kterej vzniká ve vínech při rozkladu kvasinek, proto sirka. nemá to co dělat se starou hadrou nebo pachem po sklepě. sirka nebývá žádný velký drama, můj děda a jeho kamoši dej jim pámbu věčnou slávu dokonce tvrdívali že po sirce bývá víno lepší a sám musím potvrdit že měli pravdu, z mé zkušenosti. Pokud de o puch po mokré hadře na nádobí, tak H.Stávek v parádní příručce „Jak přijít vínu na jméno“ píše: „toto negativní aroma se nachází v mladých vínech, kterým hrozí zvrhnutí. Jedná se o typ vín, která prodělala netypické stárnutí (Atypical Ageing), fenomén spojovaný se stresem révy vinné. Vysoké hodnoty UV záření ve vinici mohou mít podobný efekt.“ „Zemitá“ vína tam zmiňuje taky, ale nic moc bližšího nebo konkrétního.

    #153077 Odpovědět

    stary zanek
    Host

    Sirka to byt muze, ne kazda musi smrdet jak zaprtek (volny H2S). Nektere slozite sirne slouceniny delaji prave pach po zelenine. Kazdopadne zkouskou na sirku se nic nepokazi.

    #153078 Odpovědět

    richwine
    Host

    Ten puch som po prestudovani literatury tiez radil k netypickemu starnutiu, preto som to ani neriesil ako sirku, vsak prevzdusnenie pomohlo len kratkodobo. Lenze vo finale tomu pomohol pristup ako pre odstranenie sirky.

    Sirka nemusi byt len zaprdok. Naviac som spätne vyhodnotil niektoré kroky ako typickú pricinu sirky:

    – zasirenie rmutu

    – ponechanie mladeho vina dlhsie na hrubsich kaloch

    – nedostatok vyzivy pri fermentacii hoci hrozno bolo v dost ubohom stave

    #153079 Odpovědět

    malovinar2
    Host

    no tak to já znám jenom tu jednu sirku, klasickej pukavec, s puchem po zelenině sem se pámbuzaplať nesetkal. díky za objasnění.

    #153080 Odpovědět

    Vdaka za rady a postrehy pokial som to spravne pochopil sirka môže mať viacero podôb a mam spraviť test na sirku a podľa toho pokračovať?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 9 příspěvků - 1. až 9. (celkem z 9)
Odpověď na: pomóc!!!! chuť vo víne po pivnici.
Osobní informace: