Chtěl bych přidat vlastní zkušenost s hydratací: hydratace preparátů z buněčných stěn(SURLI ONE … )i rozpouštění želatiny je vhodné dělat v malém objemu vína a pak přidat do celého objemu. Hydratace bentonitů je ovšem složitější problém, je třeba ji dělat vždy, dodržet aspoň 12 hodin a co je moc důležité – hydratovat bentonity zásadně v čisté studniční vodě. Kdysi jsem ve snaze nedát do vína vodu používal na hydrataci víno, což byla chyba, snížil jsem si účinnost bentonitu. Bentonit se musí hydratovat ve vodě, protože kyselina vinná ve víně brzdí hydrataci bentonitu. Po hydrataci v čisté vodě a po několikerém promíchání suspenze bentonitu v průběhu těch 12 hodin nechám suspenzi sedimentovat, vodu nad vrstvou usazeného sedimentu opatrně sleju a hustý sediment rozmíchám v 2 l vína a následně vleju do celého objemu vína, dokonale promíchám a výsledek je zaručený. Objem přidané vody je skutečně zanedbatelný, není třeba si z toho dělat těžkou hlavu. Jinak to ani nejde. J.J.