Odpověď na:

Úvodní stránka Fóra Odpověď na:

#152956

pinogrigio
Host

Zatím vám asi nezůstane nic jiného než čekat a pozorovat co tanin ve víně udělá a kam se chuť posune, nějaká možnost na zjemnění chutě tady je, ale musí to ležet.

Jinak u dávky 3g bych byl opatrný, už je to dost, osobně bych začal na 1g a až po ochutnání třeba přidal.

UVA je klasický hroznový tanin, z peciček bílých hroznů. Je lepší ho přidávat už před kvašením, líp se do vína zakomponuje, tam bych šel s dávkou kolem 5-10g. U hotového vína tak do těch 2, ale všechno záleží na tom, jaké víno je. Čím tenší, tím dávku zmenšit, pak moc vylezá chuťově ven.

Do hotového vína bych šel spíše s taninem ELEGANCE, má nižší trpkost (UVA nejvyšší z řady taninů u Enartis) a nebo na bílá ještě UVASPEED, UNICO 3.

Pro práci s taninama si připravte roztoky taninů. Vemte 1g taninu, 100ml vody s obsahem 13% ethanolu. 1 ml tohoto roztoku v jednom litru vína pak odpovídá dávce 1g na 100l. V jedné litrovce si pak odzkoušíte co vám přídavek udělá v celém objemu (zde je možnost si hned nachystat třeba škálu tří litrovek a přídavku 1g, 2g a 3g). Všeobecně u taninů začínejte na menší dávce, pak si vedle sebe dejte dvě skleničky, jednu s vínem neošetřeným a druhou s vínem z pokusu…no a pak už je to jen na „hubě“ co zvolíte.