Úvodní stránka › Fóra › Vinařská sekce › Chipsy teď?
mám letos v padesátkách demižónech CM, víno se mi zdá čím dál lepší, sice skrz hnilobu sem musel posbírat při cukru 16 nedozrálý takže tam zkraja byla taková maková vůňa co v cabernetech bývá, ovšem pořád míchám na jemných kalech tak to postupně zmizlo, víno má kyselin 6g, je příjemně voňavý, ostružinový. Chtěl bych zkusit experiment – dat aspoň do jednoho demižóna dubový chipsy jemný, pil jsem to u kamoša na rulandě červené a byla to bomba. Ovšem jednak si nejsem jistej, jestli má cenu cpat to už do hotovýho vína, který je aji tak dobrý a má dobrej předpoklad pro zrání, a druhak, nedávají se chipsy jen do rmutu před kvašením? Má to teď cenu?
– víno nebylo odbourávaný
Jestli do teho chceš jit. Tak kup navaž 1-5g na litr a vyzkoušej třeba v 5litrech. Pak dobra nahrada sú tý desky. vleze napúl rozřízlá do 50l demižonu s šrúbovacím vrchem.
Ses ptal este esi je pozde. A da sa to tam nasypat kdy chceš ty chypsy aj za rok. Ale jesli je to krasně ovocne,tak proč to barykovat?
Díky, no furt su na vážkách, taky nerád do vín drbu dyž to néni potřeba, ale líbí se mně v tým bariku tá vanilka … do všeho bych to určitě nedával, jak říkám: na zkoušku. Rozdělím jednu tu padesátku do menších nádob a zkusím to na malým množství. Jinak fakt je že su z toho překvapenej jak se toto víno vybarvuje, kyselisko to bylo a za dva měsíce harmonický a voní jak zahrádka. Su zvědavej narok v létě na hody, to bývajou červeniska nejlepší. Jak dlouho to tam nechat? – Psali tady dřív že překoštovávat a až je s tím člověk spokojenej, tak to vyhodit. Ale cca měsíc? Míň? Víc?
CM je jiný typ vína než RM a je s ní o něco méně zkušeností. I když k barikování se také hodí. V každém případě to trochu je experiment, ta hodně štěstí.
Pozdě není, proveditelné je to v jakémkoliv stádiu výroby vína, já osobně dávám malou část na rmut, ve víně už jen na něco.
Důležité ale je dat si pozor na výběr chipsů, podle intenzity pálení a taky podle toho jak jsou jemné, zda jde o granulát, třísky, destičky nebo desky. čím jemnější drť použijete, tím silnější bude vyluhování.
Jinak chipsy, které vám seděly u RM nemusí sedět v CM. Na začátku bych šel do méně pálených v množství 1-2 g/l, postupně ochutnávat a délku louhování volit podle huby.
Píšete, že víno je v demižonech, takže tam se dřevo musí projevit jedině pozitivně, ovšem u CM bych nešel do intenzivně pálených…
Víte jaké chipsy chcete zkusit?
Pozdě není, proveditelné je to v jakémkoliv stádiu výroby vína, já osobně dávám malou část na rmut, ve víně už jen na něco.
Důležité ale je dat si pozor na výběr chipsů, podle intenzity pálení a taky podle toho jak jsou jemné, zda jde o granulát, třísky, destičky nebo desky. čím jemnější drť použijete, tím silnější bude vyluhování.
Jinak chipsy, které vám seděly u RM nemusí sedět v CM. Na začátku bych šel do méně pálených v množství 1-2 g/l, postupně ochutnávat a délku louhování volit podle huby.
Píšete, že víno je v demižonech, takže tam se dřevo musí projevit jedině pozitivně, ovšem u CM bych nešel do intenzivně pálených…
Víte jaké chipsy chcete zkusit?
Já jsem letos poprvé použil desku do 200l nadoby jsem dal pulku na 6tydnu (Smeska Zw+Fr)a musim rict ze se mi to zda lepsi nez ty chipsy. U vin na chipsech sem mival takovy chutovy ocas co se mi moc nepozdaval, ale to mohlo byt jen spatnou volbou chipsu ci blbou sarzi..
Dík za rady, volil bych něco jako „medium“ (jako u RM) a zkusil bych to asi prva na menším množství- rodinná vinařská komis se mi asi bude smát že kazím víno dubněnkou (nemajou tyhle „novoty“ moc rádi). Letošní CM se mi ale zdá na tenhle pokus dobrý, víno je těžší, hutný, voňavý, s né moc výraznou kyselinkou … zkusit tam přidat trochu barikovýho extraktu by ho mohlo krásně zkombinovat a ozvláštnit. Víno dělám enom ve skle padesátkách, CM mám letos 150 l, 1x sířený půl plátkem na demižón, cca 1x za 14 dní míšaný jemný kaly (mám s tím dobrou zkušenost). Včera jsem jednu várku rozdělil do 25, 15 a 10 l + lehounce přisířil. Zítra sfuknu do Bílovic a zkusím koupit menší množství jemnější a slabě vypálené drtě a odvážím a na zkoušku do jednoho demižónka – desky asi pro začátek nemají smysl. Díky znova za rady chlapi.
Skouším dva druhy chips v dornfeldru2013. V 5l demižonku.Jedny mín opalené,druhé víc. Celková dávka je 1g/l. A navažené mám od každého púlku. Zatím výsledek vynikající. Nejspíš to zkončí v celé 50l a pak ve mě.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena